Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φόβοι για τρομοκρατική επίθεση

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει τις ανησυχίες του - Πόσοι θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των αγώνων;

Έπειτα από ειδικό αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των θεατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Αυτό γιατί, σύμφωνα με ανώνυμο υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κυριαρχούν φόβοι και υποψίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Αναλυτικά, όπως αναφέρει η πηγή του δημοσιεύματος στο Politico, ο Γάλλος ηγέτης εκφράζει ανησυχίες σχετικά με πιθανά προβλήματα ελέγχου του πλήθους και της ασφάλειας καθώς η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε ανοιχτό χώρο, στο ανάκτορο του Σηκουάνα, και όχι σε ένα γήπεδο.

Ο συνομιλητής της ιστοσελίδας διέκρινε ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη καταγράψει κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κύρια απειλή είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία». Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας θεωρεί ότι η Γαλλία ενδέχεται να υπάρξει στόχος μελλοντικής επίθεσης από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες που δραστηριοποιούνται εκτός των συνόρων. Ωστόσο, μπορεί και να μην υπάρχουν διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι.

Πόσοι θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των αγώνων;

Ως παράδειγμα, η πηγή ονόμασε την Αλ Κάιντα και τον ISIS. Η κυβέρνηση, εξάλλου, είχε εκφράσει και στο παρελθόν τους προβληματισμούς της. Ειδικά, μετά από τη περσινή θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι που είχε ως θύμα ένα νεαρό Γερμανοφιλιπινέζο τουρίστα και ως θύτη ένα 26χρονο Γαλλοϊρανό, γνωστό στις γαλλικές Αρχές. Μάλιστα, η εφημερίδα Libération είχε καταγράψει πως: «Στις εξειδικευμένες υπηρεσίες υπάρχει φόβος για έλευση ενός νέου θανατηφόρου κύκλου που θα θέσει τέλος στη σχετική γαλήνη των τελευταίων ετών».

Χθες, Τρίτη (05/03), ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανακοίνωσε ότι περίπου 326.000 άνθρωποι θα μπορούν να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι στο ανάχωμα του Σηκουάνα. Αυτός είναι σχεδόν ο μισός από τον αρχικά προγραμματισμένο αριθμό θεατών. Ο υπουργός, τον Οκτώβριο του 2022, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα 600.000 ατόμων να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 προγραμματίζεται για τις 26 Ιουλίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις