Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αντιμετώπιση ακμής: Με ποιες τροφές μειώνονται οι εξάρσεις και τα σπυράκια
PLUS

Αντιμετώπιση ακμής: Με ποιες τροφές μειώνονται οι εξάρσεις και τα σπυράκια

Αντιμετώπιση ακμής: Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα;

Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Όμως δεν απασχολεί μόνο αυτούς, αλλά και αρκετούς ενήλικες, άντρες – γυναίκες, καθώς μπορεί να μην υποχωρήσει ή να ξανακάνει την εμφάνισή της σε μεγαλύτερη ηλικία. Δημιουργείται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν με νεκρό δέρμα και φυσικά έλαια. Η ακμή προκαλείται και πυροδοτείται πολύ συχνά από ορμονικές αλλαγές στο σώμα, γι’ αυτό και είναι πολύ πιο συχνή σε μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Στατιστικά, η ακμή, σε αυτή την ηλικία, θα υποχωρήσει σιγά σιγά χωρίς θεραπεία, αλλά μερικές φορές, θα επιμείνει στο χρόνο. Οι σοβαρές περιπτώσεις ακμής συνήθως δεν είναι επιβλαβείς, αλλά σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους, stress και κατάθλιψης. Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση από ιατρό και κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Αρκετές μελέτες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτει τους πόρους που συνδέονται με αδένες λίπους ή σμηγματογόνους αδένες, κάτω από το δέρμα. Οι αδένες παράγουν ένα υγρό που ονομάζεται σμήγμα. Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος “μπλοκάρουν” με νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπερβολική λιπαρότητα και μερικές φορές βακτήρια. Κατά την εφηβεία, οι ορμόνες συχνά αναγκάζουν τους αδένες να παράγουν περίσσεια λιπαρότητας, γεγονός που αυξάνει την εμφάνιση ακμής.

Πώς επηρεάζει η διατροφή το δέρμα;

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας είναι η διατροφή. Φυσικά, υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από αυτό το κομμάτι αλλά σίγουρα ορισμένες διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο την εμφάνιση της ακμής αλλά και την πορεία της.

Ορισμένες τροφές αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σου πιο γρήγορα από άλλες

Όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται γρήγορα, αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει τον αυξητικό παράγοντα 1 (IGF-1) που μοιάζει με ινσουλίνη, μια ορμόνη που διαχειρίζεται τα αποτελέσματα της ανάπτυξης. Η περίσσεια αυτού του παράγοντα IGF-1 στο αίμα, είναι ικανή να προκαλέσει τους αδένες να παράξουν περισσότερο σμήγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής και φλεγμονής. Σε αυτή την κατηγορία τροφίμων ανήκουν: τα λευκά άλευρα και τα προϊόντα τους (ζυμαρικά, ρύζι, λευκό ψωμί) , η ζάχαρη και όλες οι τροφές που την περιέχουν έστω και κρυφά. Αυτά τα τρόφιμα είναι γνωστοί ως υδατάνθρακες «υψηλού γλυκαιμικού δείκτη».

Ποιες τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα;

Διατροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού που αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στα ακόλουθα τρόφιμα: δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά. Επίσης τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και Ε, και αντιοξειδωτικά έχει φανεί αποδεδειγμένα πως βοηθούν καθώς μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Μερικές φιλικές, προς το δέρμα, τροφές περιλαμβάνουν:

• Κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα, γλυκοπατάτες

• Σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

• Ντομάτες

• Βατόμουρα

• Ψωμί ολικής

• Καστανό ρύζι

• Κινόα

• Σπόροι κολοκύθας

• Όσπρια

• Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες)

Πρέπει όμως όμως πάντα να θυμόμαστε ότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι παρουσιάζουν περισσότερη ακμή όταν τρώνε ορισμένα τρόφιμα. Υπό την επίβλεψη του γιατρού σου, και κατόπιν με την βοήθεια εξειδικευμένου διατροφολόγου μπορεί να είναι χρήσιμο να πειραματιστείς με τη διατροφή σου για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις