Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Μαρτίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γυμναστική και κατάθλιψη: Η συνήθεια που μπορεί να σε σώσει
PLUS

Γυμναστική και κατάθλιψη: Η συνήθεια που μπορεί να σε σώσει

Ερευνητές από το Άμστερνταμ εξετάζουν πόσο αποτελεσματικό είναι το τρέξιμο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε σχέση με τα αντικαταθλιπτικά.

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για ζωή. Μπορεί να συμβεί στον καθένα, αν και είναι 50% συχνότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Στην περίπτωση ατόμων με κλινική κατάθλιψη, οι θεραπείες συνήθως περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι περίπου 280 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη. Δεδομένου ότι επηρεάζει ένα τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στις εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

Ένα πρόβλημα υγείας την αφύπνισε και έχασε 35 κιλά, απίστευτη μεταμόρφωση

Τώρα, ερευνητές στο Άμστερνταμ αναρωτήθηκαν αν το τρέξιμο θα μπορούσε να είναι εξίσου ωφέλιμο με τα αντικαταθλιπτικά. Για το σκοπό αυτό, συγκέντρωσαν περισσότερα από 100 άτομα για να συμμετάσχουν σε μια μελέτη που συνέκρινε τις επιδράσεις του τρεξίματος και των αντικαταθλιπτικών στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες – η μια ακολούθησε ένα πρόγραμμα θεραπείας με τρέξιμο και η άλλη με αντικαταθλιπτικά. Μετά από 16 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στα συμπτώματά τους. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο ECNP (European College of Neuropsychopharmacology) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Affective Disorders.

Τι άλλα οφέλη έχει το τρέξιμο για την ψυχική υγεία

Δεν είναι μυστικό ότι το τρέξιμο είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία. Μάλιστα, προηγούμενη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο «Brain Sciences», επισημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο απαραίτητη για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, όσο και τα κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη περιλαμβάνουν:

Διαχείριση του στρες

Το τρέξιμο καταπολεμά το άγχος και να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει την ένταση και αποτελεί μια διέξοδο για εκτόνωση.

Η άσκηση αυξάνει, επίσης, τις συγκεντρώσεις νορεπινεφρίνης, μιας κατεχολαμίνης που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και βελτιώνει την απόκριση του εγκεφάλου στο άγχος.

Δηλαδή, οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και μετά, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βιώνουν άγχος να αισθάνονται πιο ήρεμοι.

Αναβάθμιση της ποιότητας του ύπνου

Ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, οι επίμονες αρνητικές σκέψεις και άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν την κατάθλιψη μπορούν εύκολα να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Τα καλά νέα είναι ότι το τρέξιμο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο γρήγορα και καλύτερα, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους.

Ανεβασμένη διάθεση

Έρευνες συνδέουν το τρέξιμο με την αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, γνωστή και ως «η ορμόνη της ευτυχίας».

Επιπλέον, όταν τρέχετε, αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία ενώ, παράλληλα, τονώνει το αίσθημα αυτοεκτίμησης.

Πηγή: VITA

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις