Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / O μουσικός που έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους αλλά δεν τον ξέρει κανείς
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O μουσικός που έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους αλλά δεν τον ξέρει κανείς

Ο Chou πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία πολύ σύντομα

Αν υπήρχε μια ερώτηση κουίζ σχετικά με το ποιος ήταν ο καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του 2023, θα σας συγχωρούσαν που ίσως σκεφτήκατε την Taylor Swift, τον Drake ή ίσως των γιγαντων της K-pop BTS. Ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες της δεκαετίας, ωστόσο, είναι κάποιος για τον οποίο οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ, πόσο μάλλον κάποιος που θα τον τοποθετούσαν ανάμεσα σε γίγαντες της ποπ όπως η Taylor Swift, και αυτό οφείλεται στην παράξενη επιρροή της Κίνας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα δυτικά chart κυριαρχούνται απόλυτα από την Swift, η οποία έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων. Η περιοδεία της φέρεται να αξίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια και μπορεί να τονώσει τις οικονομίες εθνών σε γελοίο βαθμό. Πώς, λοιπόν, μία τόσο επιτυχημένη καλλιτέχνης όσο η Taylor Swift δεν συγκαταλέγεται στους πιο επιτυχημένους της χρονιάς;

Ο Chou πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία πολύ σύντομα

Όπως όλοι γνωρίζουν, η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα ανά περιοχή. Η χώρα της Ανατολικής Ασίας διαθέτει επίσης τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, λίγα είναι γνωστά για τις πολιτιστικές τάσεις στην Κίνα σε εμάς στον δυτικό κόσμο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας (CCP) έχει πολύ αυστηρούς νόμους περί απορρήτου. Το διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε, δεν είναι διαθέσιμο για τον πληθυσμό της Κίνας και πολλά δυτικά μέσα είναι κρυμμένα πίσω από τείχη προστασίας και λογοκρισίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της λογοκρισίας είναι ευκολότερο να καταλάβουμε γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των φαν της μουσικής στη Δύση δεν έχει ακούσει για τον πιο επιτυχημένο σε νούμερα καλλιτέχνη του 2023. Χωρίς πρόσβαση στον ιστό, το τοπίο της ροής της μουσικής και των λήψεων στην Κίνα είναι απίστευτο διαφορετικό από αυτό του υπόλοιπου κόσμου.

Αν και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε οτιδήποτε για τις κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές ή πολιτιστικές τάσεις στην Κίνα λόγω της έντονης κουλτούρας μυστικότητας που υπάρχει εκεί, στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική εταιρεία Statista αποκάλυψαν ότι ο Ταϊβανός καλλιτέχνης Jay Chou ήταν στην κορυφή της λίστας των καλλιτεχνών με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ανά έτος. Αν και δεν είναι καθόλου γνωστός στον δυτικό κόσμο, ο 44χρονος «King of Mandopop» κυκλοφορεί μουσική με συνέπεια τα τελευταία 23 χρόνια.

Αναφέρεται ότι συγκέντρωσε περίπου 321,47 εκατομμύρια κινεζικά γιουάν (περίπου ισοδύναμο με 36 εκατομμύρια £) σε πλατφόρμες ροής στην Κίνα τον περασμένο χρόνο, με μια τεράστια και αποκλειστική βάση θαυμαστών τόσο στην Κίνα όσο και στις υπερπόντιες κινεζικές επικράτειες. Ο Chou πρόκειται επίσης να ξεκινήσει μια παγκόσμια περιοδεία πολύ σύντομα, με δύο συναυλίες στο The O2 του Λονδίνου που έχουν εξαντληθεί εδώ και καιρό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις