Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πονόλαιμος αντιμετώπιση: 4+1 τρόποι για να ανακουφιστείς άμεσα
PLUS

Πονόλαιμος αντιμετώπιση: 4+1 τρόποι για να ανακουφιστείς άμεσα

Πονόλαιμος αντιμετώπιση: 5 φυσικοί τρόποι για να ανακουφιστείς από τον πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες. Ο πονόλαιμος μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στην κατάποση & προκαλεί δυσφορία. Τα συμπτώματα αυτά φαίνεται να εντείνονται το πρωί κατά το ξύπνημα και το βράδυ πριν τον ύπνο. Ένας από τους συχνότερους είναι η μειωμένη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας και πιθανώς κάποιο κρυολόγημα ή ίωση. Ανεξάρτητα, όμως, από το τι προκαλεί τον πονόλαιμο, η πρώτη αντίδρασή μας είναι να ανακουφιστούμε άμεσα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μερικοί από τους συχνότερους αναφέρονται παρακάτω:

  • Κοινό κρυολόγημα
  • Γρίπη
  • Φαρυγγίτιδα
  • Πρόκληση ερεθισμού, λόγω κάποιου τροφίμου που κατάπιαμε
  • Αναπνοή από το στόμα. Μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα & ερεθισμό και κατ’ επέκταση πονόλαιμο.

Πολλές φορές, η λύση του πονόλαιμου βρίσκεται δίπλα μας σε πολύ απλές πρακτικές. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Γαργάρες με αλατόνερο

Πολλοί γιατροί προτείνουν τις γαργάρες με διάλυμα αλατόνερου (ένα φλιτζάνι νερό – μισό κουταλάκι αλάτι) συμβάλλει ενεργά στην καταπράυνση του πονόλαιμου. Το χλιαρό αλατόνερο φαίνεται ότι μπορεί να ανακουφίσει από το οίδημα, αλλά να απελευθερώσει και τη βλέννα, ώστε να αποβληθεί.

Τσάι

Όλοι ξέρουμε ότι ένα φλιτζάνι τσάι με μέλι προτείνεται πάντα για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Παράλληλα με την ανακούφιση, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και την προστασία από τις λοιμώξεις. Από την άλλη, το μέλι έχει μαλακτικές αλλά και αντιβακτηριδιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Υγρά

Η κατανάλωση υγρών, όταν έχουμε πονόλαιμο, είναι απαραίτητη. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη φάση, καθώς κρατά τις βλεννογόνους υγρές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή.

Τζίντζερ

Ένα ζεστό φλιτζάνι τζίντζερ είναι μία σίγουρη λύση για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Περιέχει αντιβακτηριδιακά & αντιφλεγμονώδη συστατικά, γεγονός που το καθιστά ικανό να καταπολεμήσει βακτήρια και ιούς.

 

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα δημοφιλές για τις ευεργετικές του ιδιότητες βότανο. Το φασκόμηλο συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών αλλά και στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε τερπένια, το φασκόμηλο λειτουργεί αντιμικροβιακά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις