Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φιάσκο προβλέπει ο Πετρέους σε πιθανή ισραηλινή εισβολή στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Φιάσκο προβλέπει ο Πετρέους σε πιθανή ισραηλινή εισβολή στη Γάζα

Ισραήλ-Χαμάς Απαισιόδοξος είναι ο βετεράνος Αμερικανός στρατηγός για την έκβαση μιας ισραηλινής στρατιωτικής εισβολής στη Γάζα.

Πάει καιρός από τότε που το όνομα του Ντέβιντ Πετρέους μονοπωλούσε τα δελτία ειδήσεων. Ο πρώην διοικητής της CIA στρατηγός ε.α. Ντέβιντ Πετρέους, ωστόσο, έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για την αναμενόμενη στρατιωτική χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας ζοφερές προβλέψεις. Μιλώντας στο podcast του POLITICO Power Play, ο βετεράνος αξιωματικός προβλέπει ότι μια τέτοια επίθεση θα διαρκέσει χρόνια περιλαμβάνοντας φρικτές μάχης μέσα σε πόλεις.

Ο έμπειρος Αμερικανός στρατιωτικός που είχε υπηρετήσει και στο Ιράκ, επικαλέστηκε μάλιστα και το αμερικανικό φιάσκο στην πρωτεύουσα της Μογκαντίσου, το 1993, όταν καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, προκαλώντας αιματηρές μάχες καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή. Εάν τους βομβαρδισμούς του Ισραηλινού Στρατού ακολουθήσει μια χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια Μογκαντίσου πολύ γρήγορα» είπε.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ένα πιο δύσκολο σκηνικό»

Ο Πετρέους επεσήμανε ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις θα αντιμετώπιζαν μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν εμπλακούν στο έδαφος. «Αν είναι η Χαμάς είναι τόσο ευρηματική στην άμυνα, όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και παγίδες και το αστικό περιβάλλον, και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο», είπε. Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες κατά της εξέγερσης θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ένα πιο δύσκολο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν ένας εξ αυτών που διοικούσα δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού», είπε ο Πετρέους. «Δεν κερδίζεις τους ανταρτοπολέμους σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν». Για τον Πετρέουςς το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή, όταν ηττηθεί η Χαμάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις