Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως η Χαμάς κρατά πάνω από 100 ομήρους στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως η Χαμάς κρατά πάνω από 100 ομήρους στη Γάζα

Τι σκοπεύει να κάνει το Ισραήλ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, οι νεκροί Ισραηλινοί ξεπερνούν τα 600 άτομα, ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τα αντίποινα που φέρουν την ονομασία «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» 380 επιπλέον στην πλέον αιματηρή σύγκρουση των δύο πλευρών από το 1973. Παρότι ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων στα χέρια της Χαμάς είναι δύσκολο να συγκεκριμενοποιηθεί, πηγή κοντά στα τραγικά γεγονότα έκανε λόγο για δεκάδες θύματα. Ανάμεσα στους ομήρους πολλά παιδιά, λέει το Ισραήλ.

Ο πιθανότερος αριθμός, πάντως, στον οποίο συμφωνούν και τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι 100 όμηροι. Το Ισραήλ, που κάνει λόγο και για πολλά παιδιά ανάμεσα τους, αρνείται τις αναφορές για διαπραγματεύσεις που αφορούν τους ομήρους, σύμφωνα με την διαδικτυακή εφημερίδα The Times of Israel, ενώ πληροφορίες θέλουν τη Χαμάς να προβαίνει σε σχετική ανακοίνωση μέσα στις επόμενες ώρες. Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Αλίσια Μπαρτσένα, με ανάρτηση της στο Twitter επιβεβαίωσε ότι μια γυναίκα και ένας άντρας από τη χώρα της πιστεύεται ότι έχουν πιαστεί όμηροι από την Χαμάς.

 

Οι επιλογές του Ισραήλ

Όσον αφορά τις επιλογές του Ισραήλ από εδώ και πέρα, όπως εξηγεί ο Μάρτιν Ίντικ, διακεκριμένος διπλωμάτης και συνεργάτης του ινστιτούτου Lowy στο περιοδικό Foreign Affairs αυτές είναι οι εξής δύο βάσει της προηγούμενης ιστορίας της χώρας.

Σε πρώτη φάση η κινητοποίηση του στρατού και οι επιθέσει από αέρος για να προκληθούν ζημιές στη Γάζα με στόχο τον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της Χαμάς. Στην περίπτωση αποτυχίας του επιθυμητού στόχου, δηλαδή τερματισμός των επιχειρήσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων από πλευράς Χαμάς, τότε σίγουρο στοίχημα θεωρείται μια ισραηλινή εισβολή πλήρους κλίμακας στη Γάζα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις