Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

21

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς πλένω τα τζιν: Ο τρόπος για να μην τα καταστρέψεις
PLUS

Πώς πλένω τα τζιν: Ο τρόπος για να μην τα καταστρέψεις

Πώς πλένω τα τζιν: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να διατηρήσεις τα τζιν σου σε τέλεια κατάσταση.

Τα τζιν είναι ίσως από τα λίγα items της γκαρνταρόμπας σου που είναι απόλυτα διαχρονικά και μπορείς να τα κρατήσεις για πολλά χρόνια. Πόσες φορές όμως δεν έχεις “καταστρέψει” το τζιν σου στο πλυντήριο, στο στεγνωτήριο ή στην απλώστρα; Το τζιν μπορεί να έχει το πιο ανθεκτικό ύφασμα που μπορείς να βρεις σε παντελόνι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει ζάρες, λεκέδες αλλά και να στενέψει επικίνδυνα. Για αυτό πριν πλύνεις το αγαπημένο σου τζιν, δες πώς μπορείς να το διατηρήσεις στην αρχική του κατάσταση με εύκολα tips για το πλύσιμό του:

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις το τζιν σου

Ακόμα κι αν δεν έχει εμφανείς λεκέδες, καλό είναι να πλένεις το τζιν σου μετά από 10 φορές που το έχεις φορέσει ή απλά όταν αρχίζει να μυρίζει και να φαίνεται βρώμικο. Αν το πλένεις πιο συχνά, τότε θα χάσει το χρώμα του πιο γρήγορα.

red and white card on blue denim jeans

Πώς να πλύνεις το τζιν σου στο χέρι

Ο ιδανικός τρόπος για να καθαρίσεις ένα τζιν διατηρώντας το όσο περισσότερο γίνεται στην αρχική του κατάσταση είναι να το πλένεις στο χέρι. Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες “να μπει”, να χάσει το χρώμα ή απλά να φαίνεται παλιό. Θα χρειαστείς ένα απορρυπαντικό ρούχων για πλύσιμο στο χέρι χωρίς λευκαντικά συστατικά/χλωρίνη, λευκό ξύδι, μια λεκάνη και μια πετσέτα. Γέμισε μια λεκάνη με κρύο νερό και πρόσθεσε το απορρυπαντικό ρούχων. Αντί για απορρυπαντικό μπορείς να βάλεις ξύδι. Γύρισε τη μέσα πλευρά του τζιν προς τα έξω και βάλτο στη λεκάνη. Ανακάτεψε ώστε να πάει το απορρυπαντικό παντού και άφησε το για μισή ώρα ή λίγο λιγότερο.

Άδειασε το νερό και αντικατάστησε με κρύο νερό. Επανέλαβε μέχρι να ξεπλυθεί καλά το τιζν. Μην στίψεις το τζιν για να φύγει το νερό. Αντίθετα, τύλιξέ τα σε μια λευκή πετσέτα και πίεσε την πάνω στο τζιν για να φύγει το νερό. Άπλωσέ το να στεγνώσει στον αέρα κρεμώντας το σε κρεμάστρα ή απλώνοντάς το πάνω στην απλώστρα.

woman in blue denim jacket smiling

Πώς να πλύνεις το τζιν σου στο πλυντήριο

Τα περισσότερα τζιν μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο ρούχων. Έλεγξε την ετικέτα για να σιγουρευτείς και ακολούθησε τις οδηγίες όσον αφορά στη θερμοκρασία. Θα χρειαστείς απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς λευκαντικά συστατικά και λευκό ξύδι. Βάλε το τζιν στο πλυντήριο με την μέσα πλευρά προς τα έξω. Πρόσθεσε το απορρυπαντικό ή το ξύδι και επίλεξε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα. Εναλλακτικά διάλεξε το πρόγραμμα πλύσης με κρύο νερό. Εάν χρησιμοποιήσεις στεγνωτήριο, διάλεξε το πρόγραμμα με τη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Πώς να διατηρήσεις το τζιν σου σε τέλεια κατάσταση

Μετά από κάθε χρήση, αέρισέ τα στο μπαλκόνι για να φύγουν οι μυρωδιές. Αφού τα αερίσεις, δώσε τους μια φρεσκάδα με λίγο αρωματικό σπρέι για υφάσματα. Απέφυγε τα συχνά πλυσίματα για να διατηρήσεις το χρώμα. Αν έχει κάποιο μικρό λεκέ ενώ κατά τ’ άλλα είναι καθαρό, προσπάθησε να τον απομακρύνεις με τοπικό πλύσιμο.

girl in pink button up shirt sitting beside green plant
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις