Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

07

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Υγεία και σώμα – Καύσωνας 2023: Πως προστατευόμαστε στις υψηλές θερμοκρασίες
PLUS

Υγεία και σώμα – Καύσωνας 2023: Πως προστατευόμαστε στις υψηλές θερμοκρασίες

Υγεία και σώμα - Καύσωνας 2023: Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τον καύσωνα – Πώς θα προστατέψουμε την υγεία μας

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες του καύσωνα, που ζούμε τα τελευταία 24ώρα και από ότι φαίνεται θα διαρκέσουν, ταλαιπωρούν την υγεία και το σώμα μας. Έτσι λοιπόν οι ακραίοι καύσωνες, είναι όλο πιο συχνοί, πιο έντονοι και πιο μεγάλοι σε διάρκεια -κάτι που η επιστημονική κοινότητα αποδίδει σχεδόν ομόφωνα στην κλιματική κρίση- αποτελούν μια νέα πραγματικότητα, πιθανόν μη αναστρέψιμη, με την οποία καλούμαστε να ζήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, όχι μόνον θα συνεχίσουν να εμφανίζονται θερμοκρασίες που κάποτε ήταν απίθανες ή σπάνιες, αλλά αυτές θα ανεβαίνουν κιόλας, σημειώνοντας νέα ρεκόρ έντασης και διάρκειας, με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Αυτή η συνθήκη δημιουργεί την ανάγκη για δύο ειδών δράσεις: ατομική δράση προς την κατεύθυνση της (αυτό)προστασίας από τον καύσωνα και συλλογική δράση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αιτίας της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, το σημαντικότερο, είναι να ξέρουμε πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας.

 

Τι συμβαίνει στο σώμα κατά τον καύσωνα;

Φυσιολογικά το σώμα ιδρώνει, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη θερμοκρασία του εντός των φυσιολογικών ορίων. Γιατί ο ιδρώτας, που είναι ουσιαστικά νερό, καθώς εξατμίζεται, απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα. Όταν για οποιοδήποτε λόγο η εφίδρωση μειώνεται ή/και αυξάνεται, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή και η σχετική υγρασία επίσης υψηλή, γιατί τότε το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα (οπότε και αισθάνεται τη θερμοκρασία πιο ψηλή απ’ ό,τι είναι στ’ αλήθεια).

Συμβαίνει επίσης σε: άτομα που δεν ενυδατώνονται επαρκώς, άτομα κάτω των 4 και άνω των 65, άτομα που γυμνάζονται έντονα, άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, άτομα που παίρνουν κάποια φάρμακα όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά και άτομα με ασθένειες που επηρεάζουν την ικανότητα εφίδρωσης (στεφανιαία νόσος, πνευμονικά νοσήματα, νοσήματα του ήπατος, του θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία).

 

Προληπτικά μέτρα

Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο όταν η σχετική υγρασία είναι υψηλή, ακόμα και για άτομα προσαρμοσμένα στη ζέστη, λήψη άφθονων υγρών (ιδανικά νερό, αλλά και παγωμένο τσάι, χυμοί φρούτων, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη), αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ σε οποιαδήποτε εκδοχή του (ακόμα και μπίρα), ελαφρά ρούχα («καλοκαιρινά» υφάσματα-φωτεινά χρώματα), αντηλιακή κρέμα, καπέλο, γυαλιά ηλίου, παραμονή σε σκιερό μέρος, χρήση ανεμιστήρα και κλιματισμού, αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και μακράς παραμονής σε μη κλιματιζόμενους χώρους, Κρύο ντους ή μπάνιο όσο το δυνατόν συχνότερα. Ακόμη δεν αφήνουμε παιδιά ή ζώα στο αυτοκίνητο, έστω και αν λείψουμε για λίγο και μένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλιματιζόμενο χώρο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις