Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λύσεις χωρίς καθυστέρηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύσεις χωρίς καθυστέρηση

Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στην κατάθεση των νομοσχεδίων ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ως ενός αξιόπιστου ηγέτη

Στη λογική που κυβέρνησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της νέας διακυβέρνησης που ξεκίνησε εδώ και λίγες εβδομάδες. Η λογική αυτή υπαγορεύει ταχύτητα την περαίωση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την επίλυση των «αγκαθιών» και των προβλημάτων που ανακύπτουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Η κυβέρνηση στην έναρξη αυτής της νέας περιόδου έχει να αντιμετωπίσει δύο πολύ μεγάλα προβλήματα, που είναι η ακρίβεια στα τρόφιμα και οι υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που εμποδίζουν αρκετούς συμπολίτες να βρεθούν στα νησιά της χώρας την περίοδο των διακοπών τους.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο η κυβέρνηση μεσούσης της τουριστικής περιόδου αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες σε ένα διάλογο, με προφανή στόχο την άμεση μείωση στις τιμές των εισιτηρίων. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη, αλλά η κυβέρνηση δεν υπάρχει για να κάνει διαπιστώσεις, αλλά για να δίνει λύσεις. Και αυτό ακριβώς αναμένουν και οι πολίτες, λύσεις και όχι ατέρμονες συσκέψεις που δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα

Παρόμοια είναι η απαίτηση των πολιτών και στο θέμα της ακρίβειας των τροφίμων, αφού μπορεί συνολικά και ποσοστιαία ο πληθωρισμός να έχει υποχωρήσει, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε στα σούπερ μάρκετ, ούτε στα υπόλοιπα καταστήματα πώλησης τροφίμων. Και μπορεί κάποιοι να διατείνονται ότι η βοήθεια μέσω της παράτασης του market pass να είναι ικανοποιητική, ωστόσο και αυτό το πρόβλημα δείχνει δυσεπίλυτο και χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα μια μόνιμη λύση. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναζητούν λύσεις μόνιμου χαρακτήρα και όχι επιδοματικού τύπου, όμως όσο μια τέτοια λύση δεν εμφανίζεται, αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια σε μερίδα των πολιτών, που δεν δικαιούνται την κρατική ενίσχυση και πληρώνουν ακόμη και τα βασικά αγαθά ακριβότερα.

Η ταχύτητα της κυβερνητικής δράσης

Σε πολιτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου είδους ζητήματα επισκιάζουν τις υπόλοιπες κυβερνητικές δράσεις και κυρίως την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα υπουργεία που υλοποιούν τις δεσμεύσεις της προεκλογικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα η αμεσότητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση καταθέτοντας ήδη προς διαβούλευση και ψήφιση πριν το κλείσιμο της Bουλής τρία νομοσχέδια, αποδεικνύει ότι υπήρχε σχεδιασμός πριν από τις κάλπες. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αλλά κυρίως το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ταχύτητα, προγραμματισμό και σχεδιασμό για την ανεύρεση του δημοσιονομικού χώρου, ώστε να καλυφθούν οι παροχές σε νέους, δημοσίους υπαλλήλους, οι προσλήψεις σε υγεία και δημόσιο τομέα, η επέκταση του market pass κ.ά.

Η μάχη της καθημερινότητας

Ουσιαστικά σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το νομοσχέδιο καλύπτει τις μισές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορά μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας . Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στην κατάθεση αυτών των νομοσχεδίων ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ως ενός αξιόπιστου ηγέτη. Από την άλλη πλευρά όμως η δυστοκία στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια και οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ενισχύουν ένα μέτωπο δυσφορίας στην κοινωνία που ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να διογκωθεί. Και όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία για το τι παρέλαβε, αφού η διακυβέρνηση της χώρας άνηκε στην ίδια πριν μερικούς μήνες. Και αντίπαλός της είναι η καθημερινότητα, γιατί καλή είναι η ταχύτητα στην κατάθεση των νομοσχεδίων, όμως οι πολίτες επιζητούν και τα δύο: και ταχύτητα και λύσεις. Και στοχοπροσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις