Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ / Νέοι και Εκλογές 2023 – έρευνα: Ποιο από τα social media προτιμούν οι 17-21 ετών, τι τους απασχολεί
ΕΚΛΟΓΕΣ

Νέοι και Εκλογές 2023 – έρευνα: Ποιο από τα social media προτιμούν οι 17-21 ετών, τι τους απασχολεί

Νέοι και Εκλογές 2023 - έρευνα: Η έρευνα έγινε από την Παρέμβαση Νέων και πραγματοποιήθηκε σε 302 νεαρά άτομα, ηλικίας 17 έως 21 ετών

Η Παρέμβαση Νέων έκανε μια έρευνα σχετικά με τις εκλογές και τους νέους, καταλήγοντας ότι TikTok και Instagram αποτελούν τα βασικά μέσα ενημέρωσης της νέας γενιάς για τις κάλπες. Όπως επισημαίνει η Παρέμβαση Νέων σε ανακοίνωσή της, «η συγκεκριμένη έρευνα δεν αποτελεί δημοσκόπηση» και πραγματοποιήθηκε την περίοδο 4 Μαΐου 2023 έως 16 Ιουνίου 2023. Σημειώνεται πως έλαβαν μέρος 302 νέοι, ηλικίας 17 έως 21 ετών. Μετά την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας «Συμμετέχουμε Δεν Απέχουμε» που στόχο έχει να παρακινήσει τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές, η Παρέμβαση Νέων δημοσίευσε την έρευνα που πραγματοποίησε με νέους 17 έως 21 ετών σχετικά με τη σχέση με τις εκλογές αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά.

Παρακάτω, ακολουθούν αναλυτικά οι πίνακες με τα αποτελέσματα της έρευνας της Παρέμβασης Νέων:

1. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ηλικίες 17 έως 21 ετών το 58.9% δήλωσε οτι θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 32.6% πως δεν θα ψηφίσει η μάλλον δεν θα ψηφίσει ενώ το 5.5% δήλωσε πως δεν απαντά.

2. Σχετικά με το ερώτημα από που οι νέοι σήμερα έχουν ενημέρωση για την πολιτική επικαιρότητα και τις εκλογές, η απάντηση με ποσοστό 75% ήταν μέσα από το  διαδίκτυο (ηλεκτρονικές σελίδες και social media) ενώ εφημερίδες και ραδιόφωνο απάντησε μόλις το 3% και 5% αντίστοιχα.

3. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λόγος για την προβολή των προγραμμάτων των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα. Στο ερώτημα ποιο από τα παρακάτω μέσα χρησιμοποιούν οι νέοι ηλικίας 17-21 ετών η απάντηση ήταν πως το 35% επιλέγει το TikTok, το 24% το Instagram, το 13% το Facebook, 20% το YouTube, το 5% το Twitter ενώ το 3% απάντησε το SnapChat.

4. Στην περίπτωση που θα επέλεγαν να μην πάνε στην κάλπη και να μην συμμετέχουν στην διαδικασία των εκλογών ποιος θα ήταν ο κυριότερος λόγος ήταν το επόμενη ερώτημα της έρευνας της Παρέμβασης Νέων.

Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση ήταν:

38% Απόσταση εξαιτίας σπουδών

24% Απόσταση εξαιτίας εργασίας

15% Δεν με αντιπροσωπεύει κάποιος (πολιτικό κόμμα)

13% Δεν με ενδιαφέρει

10% Κόστος μετακίνησης (καύσιμα – εισιτήρια)

5. Το επόμενο ερώτημα αφορούσε τους προβληματισμούς και τα βασικά θέματα που απασχολούν την νέα γενιά όπου τα δύο σημαντικότερα βάση των απαντήσεων ήταν 29% η εργασία και 28% η στέγαση, δυο ζητήματα που όπως είδαμε δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο την προεκλογική περίοδο. Σημαντικό ποσοστό 21% απάντησε πως την απασχολούν ζητήματα για το Περιβάλλον ενώ το 14% η ακρίβεια.

6. Τέλος στο κατά πόσο πιστεύουν πως μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια το μέλλον τους η απάντηση ήταν Καθόλου 32%, Λίγο 21%, Αρκετά 16%, Πολύ 16%, ΔΞ/ΔΑ 12%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις