Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

08

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ / Δημοσκοπήσεις – Εκλογές 25 Ιουνίου: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημοσκοπήσεις – Εκλογές 25 Ιουνίου: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Δημοσκοπήσεις - Εκλογές 25 Ιουνίου: Στο 41,9% η ΝΔ έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ - Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά των δύο κομμάτων φτάνει στο 25,6%

Προβάδισμα 24,1 μονάδων με βάση την πρόθεση ψήφου καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8% διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Η απογοήτευση στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την απουσία ρεαλιστικού στόχου για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%. Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτή τη στιγμή μάχη οπισθοφυλακής προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου.Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ στα μικρότερα κόμμα γίνεται κανονική… μάχη. Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε με τις αλλαγές υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μια μονάδα και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Ενώ, το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει στο 2,5%.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία και κινείται πάνω από τα εκλογικά της ποσοστά. Το αίτημα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό με 44,2% ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% και εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας.  Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηψοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.

Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.  Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητστοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,9%) τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις