Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μπανάνα για πρωινό: Καλή επιλογή;
PLUS

Μπανάνα για πρωινό: Καλή επιλογή;

Μπανάνα για πρωινό: Τι λένε οι επιστήμονες

Τα φρούτα είναι θησαυρός για τον οργανισμό μας.  Ένα από τα αγαπημένα μας, είναι η μπανάνα, ένα φρούτο παρεξηγημένο καθώς έχει αποκτήσει τη φήμη πως παχαίνει και για το λόγο αυτό απαγορεύεται σε δίαιτες ή τουλάχιστον συστήνεται να καταναλώνεται με μέτρο. Πρόκειται για ένα υγιεινό φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Β6 που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας.  Ωστόσο, αρκετοί διατροφολόγοι δεν την συστήνουν για πρωινή επιλογή.  Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Byrdie, η μπανάνα θεωρείται ό,τι χειρότερο μπορείς να φας για πρωινό. Πολλές φορές λόγω βιασύνης, το μόνο που μπορεί να φάμε για πρωινό είναι μια μπανάνα και να πιούμε καφέ. Όμως, η μπανάνα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για το πρωινό μας. Βασικά, οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι είναι η χειρότερη ιδέα.

Η εξήγηση είναι απλή: «Οι μπανάνες είναι θερμιδικές βόμβες ζάχαρης και καταστρέφουν τη δίαιτά σας» σημειώνει ο διατροφολόγος Dr. Daryl Gioffre.  H μπανάνα μπορεί να φαίνεται η πιο εύκολη λύση για πρωινό, αλλά περιέχει 25% ζάχαρη και κατατάσσεται στην κατηγορία των μέτρια όξινων τροφίμων.

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα η μπανάνα έχει αρκετούς υδατάνθρακες. Μια μέτρια μπανάνα έχει 100 θερμίδες και παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων –περισσότερους απ’ όσους έχουν δύο φέτες λευκό ψωμί– εκ των οποίων τα 14 γραμμάρια είναι σάκχαρα (φρουκτόζη). Μπορεί τα σάκχαρα των φρούτων να είναι φυσικά, επομένως είναι κάπως πιο ποιοτικά από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μας, πρέπει και πάλι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας. Αν φας μια μπανάνα για πρωινό, μετά από λίγη ώρα θα πεινάς και θα νιώθεις κουρασμένη, σημειώνουν οι διατροφολόγοι.

bowl of sliced fruits on white textile

Μπανάνα, τα οφέλη

Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού 🍌

Το κάλιο που περιέχει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, ειδικά μετά την άσκηση που προκαλεί εφίδρωση. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνεται στους περισσότερους αθλητές να τρώνε τροφές πλούσιες σε κάλιο.

Κάνει καλό στο έντερο 🍌

Μία μεσαία μπανάνα έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου 10% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης. Οι μπανάνες περιέχουν επίσης προβιοτικά, που ωφελούν τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

foods on cups and saucers
Ιδανική τροφή πριν την γυμναστική 🍌

Οι ιδανικές τροφές πριν τη γυμναστική είναι όσες περιέχουν φυσικά σάκχαρα, που δίνουν ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουν το στομάχι. Οι μπανάνες πληρούν και τα δύο αυτά κριτήρια, γι’ αυτό αποτελούν ιδανική τροφή πριν την άσκηση.

Είναι όμως ιδανικές και για μετά την άσκηση. Σχετική έρευνα έδειξε ότι κάποιες ενώσεις της μπανάνας παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στους μυς μετά τη γυμναστική. Αυτό παρτατηρείται κυρίως σε όσους κάνουν εντατικά ποδήλατο και καταπονούν τους μύες γύρω από τα γόνατα τους.

Κάνει καλό στη καρδιά 🍌

Το κάλιο παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καλίου, συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και αυτό γιατί το κάλιο βοηθά στην εξαγωγή του νατρίου από το σώμα μέσω των ούρων.

Μπορεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη 🍌

Η γλυκιά της γεύση και η απαλή της υφή, τις καθιστά ιδανικό συστατικό για πολλά γλυκά ή/και φαγητά.

photo of waffles beside bowls of strawberries, banana, and black berries
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις