Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Leopard 2 Ουκρανία: «Πράσινο φως» από Γερμανία
ΚΟΣΜΟΣ

Leopard 2 Ουκρανία: «Πράσινο φως» από Γερμανία

Leopard 2 Ουκρανία: Πληροφορίες ότι και οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την παραχώρηση αρμάτων Abrahams

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, να κάνουν το ίδιο, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6. Πρόκειται για μία από τις πιο προηγμένες παραλλαγές του άρματος, την οποία διαθέτει και η Ελλάδα. Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό. Η Ουκρανία είχε αναφέρει ότι 12 χώρες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους. Νωρίτερα την Τρίτη το Bloomberg – επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές – έγραφε ότι ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση από την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία.

Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες τανκ Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου. Σημειώνεται ότι τελευταίες ημέρες τόσο η Πολωνία όσο και χώρες όπως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τη στάση του Βερολίνου, εγκαλώντας τον Σολτς για δραματικές καθυστερήσεις. Νωρίτερα, η Πολωνία ζήτησε επίσημα εξουσιοδότηση, αυξάνοντας την πίεση στον καγκελάριο με τη γερμανική κυβέρνηση να λέει ότι θα απαντήσει άμεσα. Ο νέος υπουργός Άμυνας του Βερολίνου, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε ότι η απόφαση για την προμήθεια των Leopard και την έγκριση της επανεξαγωγής τους θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Και οι ΗΠΑ αλλαξαν στάση;

Σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ της Wall Street Journal και οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον πρόθυμες να άρουν τις αντιρρήσεις τους για αποστολή των αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams. Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ προκύπτει έπειτα απο μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στις 17 Ιανουαρίου, στην οποία ο Μπάιντεν συμφώνησε να εξετάσει την παροχή των αρμάτων μάχης Abrams παρά την αντίρρηση του Πενταγώνου. Ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για περισσότερο από μια εβδομάδα και φαίνεται ότι οδεύει προς επίλυση.

Οι ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα για να σπάσει ο διπλωματικός φραγμός με τη Γερμανία

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι τα άρματα μάχης Abrams απαιτούν σημαντική εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη και επομένως δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη φάση της σύγκρουσης. Προηγουμένως, το Πεντάγωνο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο παροχής των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι πολύ περίπλοκα για να τα συντηρήσουν και να τα λειτουργήσουν οι Ουκρανοί. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφηκαν ως πιο ανοιχτοί στο να παράσχουν τα Abrams για να σπάσει τον διπλωματικό φραγμό που εμποδίζει τις παραδόσεις Leopard.

Με τον τρόπο αυτό, η Δύση επιδιώκει να δείξει ενότητα μπροστά στην απειλή της Ρωσίας, παρά τους τριγμούς που έχουν παρατηρηθεί από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, πότε με αφορμή την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και πότε για την παροχή οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις