Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Διακίνηση μεταναστών: Ξήλωμα ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα
ΚΟΣΜΟΣ

Διακίνηση μεταναστών: Ξήλωμα ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα

Διακίνηση μεταναστών: Στην ταυτόχρονη επιχείρηση συνελήφθησαν 29 άτομα, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής.

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής με το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, η EUROPOL, η αλβανική και η ιταλική Αστυνομία, συνεργάστηκαν σε μια γιγαντιαία επιχείρηση στις τέσσερις χώρες για το ξήλωμα κυκλώματος-μαμούθ διακίνησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Αλβανίας. Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούσαν κυρίως θαλάσσιους δρόμους για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία, μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην ΕΕ. Οι θαλάσσιες μεταφορές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως γιοτ, που εκλάπηγσαν ή ενοικιάστηκαν από το εγκληματικό δίκτυο και τα οποία πλοίαρχοι αρχάριους ναυτικούς που στρατολογήθηκαν.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία “ASTROLABIO”, πραγματοποιήθηκαν 28 έρευνες σε σπίτια (15 στην Αλβανία, 2 στην Ελλάδα και 11 στην Ιταλία), ενώ οι συνεργαζόμενες Αρχές προχώρησαν σε 29 συλλήψεις (18 στην Αλβανία, 1 στην Ελλάδα και 10 στην Ιταλία). Οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, ανήκουν σε ένα εγκληματικό δίκτυο περίπου 80 μελών που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον 30 θαλάσσιες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου. Πολλά από τα σκάφη ναυάγησαν και μέσα από μια τέτοια περίπτωση ξεκίνησε το ξήλωμα του γιγαντιαίου δικτύου, που κέρδισε τουλάχιστον 3.500.000 ευρώ.

Η διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής

«Η Ελληνική Αστυνομία», ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ «μέσω του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συμμετείχε σε ευρείας κλίμακας κοινή επιχειρησιακή δράση, στο πλαίσιο της οποίας επετεύχθη η εξάρθρωση διεθνικού κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών, από την Τουρκία στην Ιταλία, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας αστυνομικών και δικαστικών Αρχών Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας, υπό το συντονισμό της EUROPOL και της EUROJUST.

Από το 2020

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εντάχθηκαν σε αυτή τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, έχοντας επιχειρησιακά δομημένη και διαρκή διεθνική δράση, από την οποία αποκόμιζαν υπέρογκα χρηματικά ποσά.  Μάλιστα, για να πετύχουν τον σκοπό τους είχαν συστήσει ομάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνταν κατά περίπτωση σε Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, διατηρώντας ωστόσο μεταξύ τους στενή συνεργασία».

 

Πώς δικτυώθηκε το κύκλωμα

Αναλυτικά και όσον αφορά στον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι:

  • Ηγετικό μέλος της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ήταν αλλοδαπός κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος διοργάνωνε τις παράνομες προωθήσεις με χρήση σκαφών στην Ελλάδα και αποτελούσε σύνδεσμο με την αντίστοιχη ομάδα στην Ιταλία.
  • Η ομάδα στην Αλβανία, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεταναστών από τη χώρα μας προς την Αλβανία, με προορισμό την Ιταλία. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναλάμβανε τη διοργάνωση διακινήσεων μεταναστών με χρήση Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων.
  • Κάθε διακινούμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 4.500 έως 5.000 ευρώ, τα οποία κατέβαλαν σε καταστήματα – βιτρίνες (σύστημα HAWALA).

Μαζική προώθηση από Τουρκία

  • Η ομάδα στην Τουρκία, εξειδικεύονταν στη μαζική προώθηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών/ιστιοφόρων με το κόστος διακίνησης να ανέρχεται στα 5.000 ευρώ ανά άτομο.
  • Χαρακτηριστικό της δράση τους ήταν η στρατολόγηση και εκπαίδευση χειριστών σκαφών, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από την Ουκρανία.
  • Τα μέλη της ομάδας στην Ιταλία, διατηρούσαν επαφές με τα βασικά μέλη των ομάδων στις άλλες χώρες. Αναλάμβαναν κυρίως το συντονισμό του τελικού σταδίου των παράνομων προωθήσεων (υποδοχή και απόκρυψη των μεταναστών επί Ιταλικού εδάφους) καθώς και τη διοργάνωση περαιτέρω διακινήσεων από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με κυριότερες την Ολλανδία και την Αυστρία.
  • Επίσης, αναλάμβαναν τη διοργάνωση της διαφυγής και υπόθαλψης των χειριστών των σκαφών, που εκτελούσαν τις παράνομες προωθήσεις.

 

Ιλιγγιώδη τα κέρδη

Από το υλικό που συγκεντρώθηκε προέκυψε η εμπλοκή του διεθνικού εγκληματικού δικτύου σε τουλάχιστον 13 υποθέσεις, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη που υπερβαίνουν τα 3.500.000 ευρώ. Από τις παραπάνω υποθέσεις, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν είχαν κλαπεί από περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, τα μέλη της ομάδας που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους επιβίβαζαν υπεράριθμους μετανάστες στα σκάφη που χρησιμοποιούσαν, τα οποία δεν έφεραν σωστικά μέσα, ενώ οι διακινητές για να αποφύγουν τη σύλληψή τους τα εγκατέλειπαν ακυβέρνητα στη θάλασσα.

Επεμβάσεις Ελλάδας-Ιταλίας

Με τις μεθόδους αυτές δημιουργούσαν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή των υπό προώθηση μεταναστών, ενώ πιθανές ανθρώπινες απώλειες απεφεύχθησαν λόγω της άμεσης επέμβασης των Λιμενικών Αρχών της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι οποίες περισυνέλεγαν και διέσωζαν τους μετανάστες. Την ημέρα της Κοινής Δράσης στη χώρα μας συμμετείχαν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των ιταλικών Αρχών ενώ η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (mobile office) της EUROPOL. Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του προγράμματος EMPACT, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας, ενώ σε επιχειρησιακό επίπεδο αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τις ελληνικές Λιμενικές Αρχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις