Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

28

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υποχρεωτικός εμβολιασμός στον ιδιωτικό τομέα: Η Νέα Υόρκη κάνει το επόμενο βήμα
ΚΟΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στον ιδιωτικό τομέα: Η Νέα Υόρκη κάνει το επόμενο βήμα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στον ιδιωτικό τομέα: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους «εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε σήμερα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού αρχής γενομένης από την 27η Δεκεμβρίου. Ο δήμαρχος προχώρησε πιο πέρα από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του οποίου το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου αλλά ανεστάλη επί του παρόντος με απόφαση της δικαιοσύνης, δεν αφορούσε παρά μόνο τους εργαζόμενους σε εταιρίες που απασχολούν περισσότερους από 100 υπαλλήλους.

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, αποφασίσαμε να αρχίσουμε μια προληπτική επίθεση (κατά του κορωνοϊού) για να κάνουμε πράγματι κάτι τολμηρό ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid και οι κίνδυνοι που θέτει για όλους μας», δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Διευκρίνισε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά όλους τους «εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη από την 27η Δεκεμβρίου», δηλαδή σχεδόν 184.000 επιχειρήσεις, εταιρίες και εμπορικά καταστήματα.

Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία, «οι Νεοϋορκέζοι ηλικίας 12 ετών και άνω θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου», σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 31 Δεκεμβρίου για να αντικατασταθεί από τον Ερικ Ανταμς που εξελέγη στις 2 Δεκεμβρίου. Η παρουσία της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού έχει επιβεβαιωθεί πλέον σε τουλάχιστον 15 αμερικανικές πολιτείες, με μερικά κρούσματα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, τη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που επλήγη ιδιαίτερα από την επιδημία το 2020 με τουλάχιστον 34.000 θανάτους.

man in white dress shirt standing beside man in black suit
Νέα μέτρα σε Νορβηγία και Πολωνία

Μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων η Νορβηγία και η Πολωνία αποφάσισαν την επιβολή νέων περιορισμών. «Αύριο, θα καταλήξουμε σε νέα μέτρα γιατί έχουμε μια κατάσταση με μεγάλη διασπορά της πανδημίας. Επιπλέον, έχουμε την παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται γρήγορα», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Υγείας, Ίνγκβιλντ Κέρκολ, τονίζοντας ότι «αυτά τα μέτρα θα γίνουν αισθητά στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας σημείωσε πως έρχεται ένα νέο πακέτο περιορισμών για την πανδημία. «Αύριο, ή το αργότερο μεθαύριο, θα παρουσιάσουμε ένα δεύτερο (πακέτο) ενόψει των Χριστουγέννων και ως αντίδραση στη μετάλλαξη Όμικρον, επειδή η κατάσταση όντως δεν φαίνεται καλή.Έχουμε πολλούς θανάτους». «Θα ενισχύσουμε τον μηχανισμό εμβολιασμού, καθιστώντας τον υποχρεωτικό για ορισμένες θέσεις εργασίας. Το εξετάζουμε και σίγουρα θα επιβάλουμε αυστηρότερους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις