Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία – Λευκορωσία μετανάστες: Συμφωνία Μέρκελ-Λουκασένκο για διαπραγματεύσεις με ΕΕ
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – Λευκορωσία μετανάστες: Συμφωνία Μέρκελ-Λουκασένκο για διαπραγματεύσεις με ΕΕ

Γερμανία - Λευκορωσία μετανάστες: Οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το Μινσκ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης που μαίνεται στα σύνορα της ΕΕ και της Λευκορωσίας. Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν «ότι το πρόβλημα στο σύνολό του επανέρχεται στο επίπεδο (των σχέσεων) Λευκορωσίας – ΕΕ και ότι αξιωματούχοι που ορίστηκαν από τα μέρη ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Λουκασένκο, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η ανακοίνωση συνεχίζει, λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί η επιθυμία προσφύγων να πάνε στη Γερμανία». Η σημερινή ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των τελευταίων δύο ηγετών μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες. Τέλος, η υπηρεσία Τύπου του καθεστώτος Λουκασένκο πρόσθεσε: «Τα μέρη κατέληξαν σε κάποια συνεννόηση για το πώς να ενεργήσουν και να προχωρήσουν για την επίλυση των υφιστάμενων ζητημάτων», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου του καθεστώτος Λουκασένκο.

Σύνορα Εσθονίας-Ρωσίας: Εγκατάσταση φράχτη από συρματόπλεγμα

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Εσθονίας κλήτευσε 1.700 εφέδρους για γυμνάσια που δεν είχαν προαναγγελθεί, τα οποία θα περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φράχτη από συρματόπλεγμα κατά μήκος των 40 χλμ. των συνόρων της με τη Ρωσία, καθώς εντείνεται η μεταναστευτική κρίση στα πολωνικά σύνορα που έχει ενορχηστρώσει η Λευκορωσία. Προειδοποιώντας πως η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε στρατωτική σύρραξη, οι γειτονικές προς τη Λευκορωσία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα. Η Εσθονία έχει ανάλογη γεωπολιτική ιστορία με τη Λιθουανία και τη Λετονία, αν και δεν έχει σύνορα με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Τα γυμνάσια προγραμματίζεται να διαρκέσουν έως τις 25 Νοεμβρίου και καλούνται να δοκιμάσουν την ταχεία αντίδραση της εθνικής αλυσίδας διοίκησης, ανέφερε η εσθονική κυβέρνηση. Οι έφεδροι θα βοηθήσουν στην τοποθέτηση συρματοπλέγματος 40 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία, όπου ο κίνδυνος παράνομων διελεύσεων είναι ο μεγαλύτερος, ανέφερε η εσθονική αστυνομία και συνοροφυλακή. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας και συνοροφυλακής Έλμαρ Βάχερ: «Αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία απαιτεί επίσης την ενίσχυση των συνοριακών υποδομών στην Εσθονία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις