Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ποδόσφαιρο: Η ιστορία των καρτών
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ποδόσφαιρο: Η ιστορία των καρτών

Ποδόσφαιρο: Ο Κεν Άστον βλέποντας τον Γερμανό διαιτητή Ρούντολφ Κράτλιν να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τους παίκτες που έπρεπε να αποβάλει έφυγε από το γήπεδο με την σκέψη πως κάτι πρέπει να γίνει.

Τις ημέρες αυτές συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο Κεν Άστον επινόησε το 1966 τις κάρτες, την κίτρινη και την κόκκινη! Τις κάρτες δηλαδή, που βλέπουμε να δείχνουν οι διαιτητές σε παίκτες που παίζουν αντιαθλητικά και παραβιάζουν τους κανόνες. Επειδή κάποιοι ίσως να μην γνωρίζουν την ιστορία της εντυπωσιακής αυτής ιδέας-επινόησης των καρτών τους την θυμίζω σήμερα. Ο παλιός διεθνής διαιτητής της FIFA Κεν Άστον, που ηταν παρατηρητής του αγώνα, βλέποντας τον Γερμανό διαιτητή Ρούντολφ Κράτλιν να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τους παίκτες που έπρεπε να αποβάλει επειδή υπέπεσαν σε παραπτώματα -δεν γνώριζε όχι αγγλικά, αλλά καμία ξένη γλώσσα εκτός από την μητρική του- έφυγε από το γήπεδο με την σκέψη πως κάτι πρέπει να γίνει. Οι παίκτες βέβαια απόβλήθηκαν με την… γνωστή γλώσσα των κωφάλαλων.

Έπιστρέφοντας, λοιπόν, ο Κεν Άστον από το γήπεδο στο σπίτι του συνέχισε να έχει στο μυαλό του το «κάτι πρέπει να αλλάξει στο ποδόσφαιρο»! Δεν ήταν λίγες οι φορές που σταμάτησε με το αυτοκίνητο του μπροστά στους φωτεινούς σηματοδότες που υπήρχαν σε κάθε διασταύρωση του δρόμου. Και κάποια στιγμή σαν… κεραυνός του ήρθε η ιδέα. Το κίτρινο το φανάρι που έδειχνε την ετοιμότητα θα σήμαινε την προειδοποίηση και το κόκκινο θα… έλεγε εδώ σταματάς! Και θαήταν η απόβολή! Με τον τρόπο αυτό η απόφαση των ρέφερι θα ήταν ξεκάθαρη. Και φυσικά δεν θα χρειαζόταν οι… μαντικές ικανότητες των παικτών και των θεατών για να καταλάβουν τι… λέει ο διαιτητής. Την ιδέα του αυτή την πρότεινε στην FIFA και την UEFA και έγινε αμέσως απόδεκτή. Έτσι από τότε η κίτρινη κάρτα έγινε η προειδοποιητική και η κόκκινη είναι εκείνη η οποία δείχνει τον δρόμο προς τα αποδυτήρια.

Και βλέπουμε πλέον σε κάθε παιχνίδι όλων των κατηγοριών οι διαιτητές να δείχνουν την κίτρινη κάρτα στους ποδοσφαιριστές που κάνουν σκληρά φάουλ, μαρκάρουν αντικανονικά τους αντιπάλους τους. Και την κόκκινη όταν ο ιδιος ποδοσφαιριστής υποπέσει σε δεύτερο σκληρό μαρκάρισμα ή σε κάποια φάουλ που αντίκεινται στον κανονισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις