Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ταλιμπάν – αθλήτρια: Τι ισχύει με την Mahjubeen Hakimi
ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν – αθλήτρια: Τι ισχύει με την Mahjubeen Hakimi

Ταλιμπάν - αθλήτρια: Στα υπό εξέταση άρθρα αναφέρεται ότι η αθλήτρια από το Αφγανιστάν αποκεφαλίστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου

Μεγάλη διάδοση σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνώρισε η είδηση ότι οι Ταλιμπάν αποκεφάλισαν την Mahjubeen Hakimi, αθλήτρια στην εθνική ομάδα βόλεϊ του Αφγανιστάν. Στα υπό εξέταση άρθρα αναφέρεται ότι η αθλήτρια από το Αφγανιστάν αποκεφαλίστηκε στις αρχές του Οκτωβρίου και απείλησαν την οικογένειά της να μην αποκαλύψει τίποτα σε κανέναν. Ως πηγή χρησιμοποιούνται οι δηλώσεις που έκανε στην Persian Independent μία από τις προπονήτριες της ομάδας, το πραγματικό όνομα της οποίας αποκρύπτεται για λόγους προστασίας από το καθεστώς.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το altnews.in, πρώην μέλος του IFCN στην Ινδία, η Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή πριν οι Ταλιμπάν εισβάλουν στην Καμπούλ. Στο άρθρο παρουσιάζονται πηγές που αναφέρουν ότι η Αφγανή ήταν μέλος του Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν και ότι μέχρι το 2016 δεν είχε παίξει για την εθνική ομάδα της χώρας, αλλά έπαιζε σε ερασιτεχνική τοπική ομάδα.

Επιπρόσθετα, στο προαναφερθέν άρθρο, εντοπίζονται δύο δημοσιεύσεις που έκανε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ο Skandar Hakimi, αδερφός της Mahjabeen, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο θάνατός της επήλθε τον Αύγουστο του 2021. Η 1η δημοσίευση κοινοποιήθηκε στις 7 Αυγούστου 2021, όταν ανέβασε μία μαύρη εικόνα, κάτω από την οποία δέχτηκε συλλυπητήρια μηνύματα. Η 2η δημοσίευση έγινε στις 9 Αυγούστου 2021, όταν ανέβασε μία φωτογραφία της αδερφής του δηλώνοντας ότι πάντα θα είναι περήφανος γι΄αυτή.

To altnews.in μίλησε με μέλος της οικογένειας της, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο θάνατός επήλθε στις 6 Αυγούστου 2021.
Ο συγγενής απέστειλε φωτογραφία από την ταφόπλακα στην οποία αναγράφεται το όνομα Mahjabeen Hakimi (μπλε πλαίσιο), η ημερομηνία του θανάτου της σύμφωνα με το περσικό ημερολόγιο που είναι 15-5-1400 (πράσινο πλαίσιο), το όνομα του πατέρα της Mohammad Sarwar (ροζ πλαίσιο), και η ηλικία 25 ετών (κόκκινο πλαίσιο). Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Mahjubeen Hakimi πέθανε στις 6 Αυγούστου 2021.

Την ίδια ημερομηνία θανάτου εντόπισε ο ινδικός οργανισμός διασταύρωσης ειδήσεων και σε κοινοποίηση που έκανε στο Facebook χρήστης που φαίνεται να ήταν φίλη με την θανούσα.

Ακολουθεί φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο άρθρο του altnews.in και συγκρίνει φωτογραφία που έλαβε από συγγενή της Mahjabeen Hakimi και την πρόσκληση που έστειλε η οικογένεια σε φίλους και συγγενείς για την τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου 2021.
Το Aamaj News, που έχει έδρα την Καμπούλ, σε tweet που έκανε στις 20 Οκτωβρίου 2021 ανέφερε ότι η Mahjabeen Hakimi δεν αποκεφαλίστηκε από τους Ταλιμπάν και ότι σκοτώθηκε μυστηριωδώς μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ.

Σε επικοινωνία του Ellinika Hoaxes με τον διευθυντή του Aamaj News, Matiullah Shirzad, μας δήλωσε ότι συγγενείς της θανούσας του ανέφεραν ότι το βόλεϊ ήταν ένα από τα χόμπι που είχε και ότι εργαζόταν στις ειδικές δυνάμεις. Επίσης, απέστειλε τις ακόλουθες φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε. Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021. Τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκαν στο BBC και στον Guardian άρθρα με δηλώσεις γυναικών που ασχολούνταν με τον αθλητισμό στο Αφγανιστάν και ανέφεραν ότι φοβούνται για τη ζωή τους μετά την αλλαγή του καθεστώτος.

Η Mahjabeen Hakimi βρέθηκε νεκρή στις 6 Αυγούστου 2021, μία εβδομάδα πριν από την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν. Οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο διευθυντής του Aamaj News, Matiullah Shirzad, δείχνουν ότι δεν αποκεφαλίστηκε. Εργαζόταν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και το βόλεϊ ήταν ένα από τα χόμπι που είχε.

Πηγή: Ellinika Hoaxes

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις