Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παρμενίων 2021 – Τουρκία: 40 παραβιάσεις και σκληρές εμπλοκές σε Αιγαίο και Καστελόριζο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρμενίων 2021 – Τουρκία: 40 παραβιάσεις και σκληρές εμπλοκές σε Αιγαίο και Καστελόριζο

Παρμενίων 2021 - Τουρκία: Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Την ώρα που η μεγάλη στρατιωτική άσκηση “Παρμενίων 21” είναι σε εξέλιξη, η τουρκική πολεμική αεροπορία παραβίασε 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με το Mega, η αντίδραση της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν άμεση με αποτέλεσμα να σημειωθούν και τρεις σκληρές εμπλοκές στο βόρειο Αιγαίο και το Καστελόριζο. Έως τώρα, στο πλαίσιο της άσκησης “Παρμενίων 21” έχουν διεξαχθεί επιμέρους δραστηριότητες και επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, όπως φόρτωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε αρματαγωγό για εκτέλεση απόβασης, παρουσία υποβρυχίου στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, καθώς και πυρά από μονάδες κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού κατά στόχων επιφανείας, συνεργασία μονάδων Πολεμικού Ναυτικού με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, ανεφοδιασμός εν πλω αλλά και άσκηση μη συναινετικής νηοψίας.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων και συγκεκριμένα η άσκηση “Κύκλωψ 21” στο λιμάνι Μάκρης Αλεξανδρούπολης, η άσκηση “Οπλαρχηγός Ανδράς Μακούλης 21” στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” Αλεξανδρούπολης και “Μινιωτάκης 21” στο Αινήσιο Δέλτα. Σκοπός των παραπάνω ασκήσεων μερικής ανάπτυξης δυνάμεων, ήταν η εξάσκηση του μόνιμου προσωπικού αλλά και εθνοφυλάκων στην οργάνωση και διεξαγωγή επιχειρήσεων εξασφάλισης ζωτικών εγκαταστάσεων, όπως λιμένες αεροδρόμια αλλά και επιχειρήσεις επιτήρησης τομέων επί πραγματικού εδάφους.

Εξετάστηκε επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος

Επεισόδιο πιθανής ασύμμετρης απειλής από αέρος (Renegade) εξετάστηκε στο πλαίσιο της άσκησης “Παρμενίων 21”. Όπως ανακοινώθηκε, σκοπός ήταν, αφενός η εξοικείωση και εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση αεροσκάφους σε κατάσταση “Renegade” και αφετέρου η εξέταση των διαδικασιών και η λειτουργία της αλυσίδας διοίκησης και ελέγχου κατά την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η εφαρμογή του σχετικού σχεδίου εκτελέστηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη.

Το αεροσκάφος “Renegade” προσομοίωνε μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Μετά την απογείωση, δεν είχε επαφή με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας, διέκοψε το σήμα ηλεκτρονικής αναγνώρισης και σταδιακά παρουσίαζε απόκλιση από το εγκεκριμένο σχέδιο πτήσης. Άμεσα, δόθηκε εντολή απογείωσης των αεροσκαφών επιφυλακής – για τις ανάγκες της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν δύο F-16 – από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Παράλληλα, το ίχνος του αεροσκάφους “Renegade” παρακολουθούσε το 2ο Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου (ΑΚΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το αεροσκάφος “Renegade”, το οποίο, ακολουθώντας τα οπτικά σήματα των αεροσκαφών επιφυλακής, κινήθηκε για το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου που του υποδείχθηκε για προσγείωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις