Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Αφγανιστάν: Ο Τσαβούσογλου βλέπει με καλό μάτι τα μηνύματα των Ταλιμπάν
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Αφγανιστάν: Ο Τσαβούσογλου βλέπει με καλό μάτι τα μηνύματα των Ταλιμπάν

Τουρκία - Αφγανιστάν: Τι ζήτησε από Ερντογάν και ξένες χώρες εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

Η Τουρκία θεωρεί «θετικά» τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ, ενώ η Αγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με το ισλαμιστικό κίνημα. «Υποδεχόμαστε θετικά τα μηνύματα που εκπέμπονται μέχρι στιγμής από τους ταλιμπάν, είτε απευθύνονται προς τους ξένους είτε προς τις διπλωματικές αποστολές, αλλά και προς τον ίδιο το λαό τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιορδανία που μεταδόθηκε από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα απεικονισθεί στις πράξεις τους (…) Συνεχίζουμε τον διάλογο με όλες τις πλευρές στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των ταλιμπάν», είπε. Η Τουρκία έχει αναπτύξει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν και συμμετέχει στην επιχείρηση διαφύλαξης της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον περασμένο μήνα, η Αγκυρα είχε προτείνει στην Ουάσινγκτον να αναλάβει την ευθύνη του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά το σχέδιο αυτό τορπιλίσθηκε από την επιστροφή των ταλιμπάν που απηύθυναν δημόσια προειδοποίηση προς την Τουρκία σχετικά με την παραμονή των στρατιωτικών της δυνάμεων.

«Τώρα οι Αφγανοί θα συνομιλήσουν μεταξύ τους. Ποιος θα λάβει μέρος στην μετάβαση, τι είδους προσωρινή κυβέρνηση θα έχουν. Ολα αυτά θα τα παρακολουθήσουμε και θα τα συζητήσουμε», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των τούρκων και ξένων πολιτών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν θα επαναληφθεί όταν η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ θα έχει σταθεροποιηθεί. «Δεν φροντίζουμε για την απομάκρυνση μόνο των δικών μας πολιτών, αλλά επίσης και πολιτών άλλων χωρών. Είχαμε επαφές με πολλές ξένες κυβερνήσεις για το θέμα», είπε.

brown and black concrete building under white clouds during daytime

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: «Βλέπουμε την Τουρκία ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό»

«Δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε στην εφημερίδα Independent, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μολλά Μουχάμεντ Γιακούμπ, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν «σεβασμό» και αποδοχή της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν. «Η Τουρκία είναι μία χώρα με την οποία θέλουμε να στήσουμε στενές σχέσεις. Από τον Ερντογάν επιθυμούμε να μας σέβεται. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία φιλοξενεί πολλούς Αφγανούς και μία χώρα με την οποία επιθυμούμε στενές σχέσεις. Εμείς δεν βλέπουμε την Τουρκία ως εχθρό αλλά ως σύμμαχο» δήλωσε.

Ο Γιακούμπ στις δηλώσεις του, που έγιναν πριν πέσει η Καμπόυλ στα χέρια των Ταλιμπάν, δήλωσε την επιθυμία του νέου καθεστώτος για σύναψη σχέσεων του «Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν» με όσες χώρες το αναγνωρίσουν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την παρουσία ξένων δυνάμεων στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις