Αθήνα

°C

Κυριακή

26

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αλβανία εκλογές 2021 αποτελέσματα: Μεγάλος χαμένος το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία εκλογές 2021 αποτελέσματα: Μεγάλος χαμένος το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Αλβανία εκλογές 2021 αποτελέσματα: Το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά διατήρησε αλώβητες τις δυνάμεις του.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και 74 έδρες στη νέα βουλή της Αλβανίας εξασφαλίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχή εκλογική του θητεία. Το κυβερνών κόμμα ουσιαστικά διατήρησε αλώβητες τις δυνάμεις του, με τον Ράμα να εξελίσσεται ο μεγάλος νικητής, «εξαφανίζοντας» από τον πολιτικό χάρτη το κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, με τον οποίον τα τελευταία χρόνια βρισκόταν σε καθεστώς βεντέτας.

Με καταγεγραμμένο το 96,5% των ψήφων, 5017 από τα 5199 εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα (στις 16:41 τοπική ώρα) έχουν ως εξής :

-Σοσιαλιστικό Κόμμα : 47% (74 έδρες)

-Δημοκρατικό Κόμμα : 39% (59 έδρες)

-Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI) : 7 % (4 έδρες)

-Υπόλοιπα : 5% (4 έδρες το Σοσιαλδημοκρατικό PSD)

Το αποτέλεσμα ανατρέπει τα περισσότερα Exit Poll, που μεταδόθηκαν την Κυριακή μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και έκαναν λόγο για επικράτηση μεν του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αλλά χωρίς να πετυχαίνει αυτοδυναμία στη νέα βουλή των 140 εδρών.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα έως αυτή τη στιγμή, αγγίζει τις 140.000 ψήφους. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, πέτυχε σημαντική άνοδο 10 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2017, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει την ανατροπή.

Μεγάλος χαμένος το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης

Το Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης (LSI), με ιδρυτή τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα και πρόεδρο τη σύζυγό του Μονίκα Κρυεμάδι, είναι ουσιαστικά ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας, χάνοντας τα 2/3 της δύναμής του σε σχέση με το 2017 που είχε 19 έδρες.

Από τους κερδισμένους το μικρό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα PSD, με πρόεδρο τον επιχειρηματία και πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο οποίος πέρασε το εκλογικό όριο εκλέγοντας τρεις βουλευτές.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ο κεντροδεξιός συνασπισμός γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά, υπερέχει σε τέσσερις βόρειες περιφέρειες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 8 στο κέντρο και στο νότιο τμήμα. Στην περιφέρεια των Τιράνων, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ενίοτε κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα άγγιξε το 49%.

Δείτε ακόμη:
Εξετάζεται η άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στην Πολωνία
Για θανάσιμο κίνδυνο από τους Ισλαμιστές προειδοποιούν οι στρατηγοί στη Γαλλία
Πυρά αντιπολίτευσης σε Ερντογάν – «Αντί λιοντάρι, γάτα στον Μπάιντεν»
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις