Αθήνα

°C

Τρίτη

26

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κατάργηση μάσκας – Πολωνία: Εξετάζεται η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάργηση μάσκας – Πολωνία: Εξετάζεται η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης

Κατάργηση μάσκας - Πολωνία: Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων

Η Πολωνία εξέρχεται από ένα τρίτο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, προγραμματίζοντας την επαναλειτουργία των εμπορικών της κέντρων από την ερχόμενη Τρίτη. Στο πλάνο είναι και το άνοιγμα των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών. Εξετάζεται επίσης, η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Το υγειονομικό σύστημα της Πολωνίας είχε φτάσει στα όριά του κατά το τρίτο κύμα της επιδημίας, κατά το οποίο η χώρα κατέγραψε αριθμούς ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων του και θανάτων. Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για τις λοιμώξεις μας επιτρέπουν να λάβουμε μια απόφαση για το ξεπάγωμα της οικονομίας και να προσφέρουμε κάποιο έδαφος για συγκρατημένη αισιοδοξία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησής του για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όλα τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα θα επιτραπεί να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου, ενώ στις 8 Μαΐου θα επιτραπεί στα ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν στο 50% των δυνατοτήτων τους και από τις 15 Μαΐου θα επιτραπεί στα εστιατόρια και τα μπαρ να σερβίρουν φαγητό και ποτά σε εξωτερικούς χώρους, διευκρίνισε ο ίδιος. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σχολείο και τα εστιατόρια θα μπορούν να σερβίρουν φαγητό και σε εσωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να μην χρειάζεται η χρήση προστατευτικών μασκών σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου, αν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Άνταμ Νιντζίλσκι. Το μέτρο αυτό, πρόσθεσε ωστόσο ο ίδιος, θα εφαρμοστεί μόνον αν ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού είναι χαμηλότερος από 15 ανά 100.000 ανθρώπους.

Άνοιγμα σχολείων

Ο υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει επίσης νωρίτερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία τους τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μειώνεται στη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων. Νομίζω πως από την ερχόμενη Τρίτη, 4 Μαΐου, τα παιδιά που πηγαίνουν στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα επιστρέψουν στο σχολείο. Έχουμε μόνο ένα ζήτημα –το οποίο θα επιλύσουμε σύντομα– αν αυτό θα γίνει σε εθνικό επίπεδο ή αν ορισμένες περιοχές θα έχουν υβριδική διδασκαλία”, διευκρίνισε ο Νιντζίλσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF24.

Η Πολωνία έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο στα μέσα Μαρτίου, κλείνοντας θέατρα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και κινηματογράφους, με ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς να εφαρμόζονται αργότερα εκείνον τον μήνα, με το κλείσιμο νηπιαγωγείων και κομμωτηρίων. Η χώρα έχει καταγράψει 2.776.927 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 66.533 θανάτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις