Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιταλικά ελικόπτερα Τουρκία: Οργή Ερντογάν με Ντράγκι, “παγώνει” αγορά
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικά ελικόπτερα Τουρκία: Οργή Ερντογάν με Ντράγκι, “παγώνει” αγορά

Ιταλικά ελικόπτερα Τουρκία: Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προς το πρόσωπό του, με τον Τούρκο πρόεδρο να «παγώνει», σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, συμφωνία για την αγορά ελικοπτέρων αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις εφημερίδες «La Repubblica» και «Il Fatto Quotidiano», οι τουρκικές Αρχές απαιτούν μια συγγνώμη από την ιταλική κυβέρνηση και δεν θα ικανοποιηθούν μέσω διευκρινίσεων από διπλωματικές οδούς. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «La Repubblica», «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.

Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα αυτή διαμάχη ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν ο Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα» και έκανε λόγο για «απρεπή συμπεριφορά» του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία. Η τουρκική προεδρία είχε φροντίσει να τοποθετήσει μόλις δύο καρέκλες για τη συνάντηση των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην έχει πού να καθίσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ντράγκι, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική». Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από το «πάγωμα» της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία φαίνεται πως έχει στείλει… προειδοποιήσεις σε τρεις ιταλικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών και η Ansaldo Energia, που κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια στην γειτονική χώρα. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Sofagate: Στο ναδίρ οι σχέσεις Ιταλίας-Τουρκίας – Οργισμένη αντίδραση Τσαβούσογλου κατά Ντράγκι

Η αιτία της οργής Ντράγκι

Πηγές οι οποίες φαίνεται να έχουν γνώσεις επί του παρασκηνίου εκτιμούν πως ο λόγος που ο Ιταλός πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά Ερντογάν, είναι επειδή ενοχλήθηκε έντονα από την μεταχείριση που είχε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν από τον τελευταίο αλλά και την έλλειψη σεβασμού προς την ΕΕ.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως η έκφραση αυτού του σχολίου (δικτάτορας), δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό καθώς ο κος Ντράγκι τόσο σε επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του όσο και σε τηλεδιάσκεψης του ευρωπαϊκού συμβουλίου που έχει συμμετάσχει ως πρωθυπουργός φέρεται να κάνει συστηματικά αναφορές στην ανάγκη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών γενικότερα απέναντι σε χώρες με αυταρχικά χαρακτηριστικά όπως η Τουρκία, η Ρωσία αλλά και η Κίνα.

Εξάλλου, οι συνολικές δηλώσεις Ντράγκι, συνεχίζουν, αναφέρουν πως «παρότι πρόκειται περί δικτατόρων πρέπει να συνεννοηθούμε μαζί τους» συνεπώς είναι υποστηρικτής μιας θετικής ατζέντας χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι η προώθηση αυτής μπορεί να γίνει αγνοώντας τις αξίες της Ευρώπης.

Όταν η Τουρκία… έσταζε σιρόπι για την Ιταλία

Βέβαια, μόλις πριν ένα μήνα όταν αναλάμβανε τα ηνία της Ιταλίας ο Ντράγκι, η Άγκυρα κυριολεκτικά «έσταζε μέλι» για την Ιταλία. Αλλά και ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός της τελευταίας έκανε λόγο, σε μία από τις πρώτες ομιλίες του, για την ανάγκη «να εργαστούμε προκειμένου να υπάρξει ένας πιο ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ένα σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ».

Η φιλοκυβερνητική Sabah, με άρθρο της στις 5 Μαρτίου, απέδιδε τα εύσημα στη στάση που είχε τηρήσει η Ρώμη σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με την Τουρκία. Υποστήριζε, συγκεκριμένα, ότι σε αντίθεση με τη Γαλλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη, η ιταλική κυβέρνηση προωθεί σταθερά μια «πιο θετική ατζέντα», που ανάμεσα στα άλλα αποτρέπει τις κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, είναι γνωστό ότι μέχρι πρόσφατα, Ιταλία και Τουρκία βρίσκονταν στην ίδια πλευρά στον εμφύλιο της Λιβύης, στηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η υπόθεση αυτή, μάλιστα, είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς στις σχέσεις της Ρώμης με το Παρίσι, που ως γνωστόν ενίσχυε το αντίπαλο στρατόπεδο – ενώ παραδοσιακά επεδίωκε να πάρει την πρωτοκαθεδρία από τους Ιταλούς στην εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων της Λιβύης.

Όλα αυτά, είναι αποτέλεσμα των πολυετών πολιτικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες (η Ιταλία απέκτησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1856 και η συνεργασία παρέμεινε έκτοτε στενή), καθώς και των εκατέρωθεν οικονομικών συμφερόντων.

Το «δικτάτορας» του Ντράγκι έδειξε τις ευρωτουρκικές σχέσεις 

Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας

Η Ιταλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία, καθώς και ο πέμπτος παγκοσμίως, με το ισοζύγιο να είναι απολύτως ισορροπημένο. Η αξία των διμερών συναλλαγών έφτανε πριν την πανδημία στα 20 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ έχει τεθεί επισήμως ο στόχος να αυξηθεί στα 30 δισ. Σήμερα, επίσης, υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 1.500 ιταλικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην τουρκική αγορά. Όσο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τις οποίες έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η Τουρκία αυτή την περίοδο λόγω του «κραχ» στην ισοτιμία της λίρας, τα ιταλικά κεφάλαια βρέθηκαν στην πρώτη θέση το πρώτο δίμηνο του 2020, επενδύοντας ένα ποσό κοντά στο ένα δισ. δολάρια.

Αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο, η συνεργασία των δύο είναι στενή. Το αποδεικνύει, εκτός των άλλων, το δίκτυο αγωγών TANAP και TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας… Θα έρθει άραγε η ρήξη τώρα…;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις