Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αυγό βραστό θερμίδες: Πόσο παχαίνει ο κρόκος και πόσο το ασπράδι
PLUS

Αυγό βραστό θερμίδες: Πόσο παχαίνει ο κρόκος και πόσο το ασπράδι

Αυγό βραστό θερμίδες: Έχετε σκεφτεί πόσο παχαίνει αυτή η τροφή και αν είναι θρεπτική;

Τα αυγά είναι μία εύκολη τροφή που τρώνε μικροί και μεγάλη και συνήθως αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Εξάλλου, περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και μόνο καλό μπορεί να μας κάνουν όταν τα τρώμε τακτικά. Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους και να προστεθούν σε πολλά πιάτα και συνταγές. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι το βραστό αυγό (σφιχτό).

Μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες μας ή να το φάμε σκέτο με λίγο αλατοπίπερο ή λίγο ελαιόλαδο. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη διατροφική αξία του βραστού αυγού. Τα βραστά αυγά είναι φορτωμένα με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Αυγά

Δείτε ακόμη: Φάτε κεράσια! Το ζουμερό φρούτο με τις λίγες θερμίδες

Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει:

  • Θερμίδες: 77
  • Υδατάνθρακες: 0.6 γραμμάρια
  • Λιπαρά συνολικά: 5.3 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λίπη: 1.6 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λίπη: 2.0 γραμμάρια
  • Χοληστερίνη: 212 mg
  • Πρωτεΐνη: 6.3 γραμμάρια
  • Βιταμίνη A: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ)
  • Βιταμίνη B2 (ριβοφλαβινη): 15% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη B12 (κοβαλαμίνη): 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Βιταμίνη B5 (παντοθενικό οξύ): 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Φώσφορος: 86 mg, or 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
  • Σελήνιο: 15.4 mcg, or 22% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Αυγά

Θρεπτική αξία vs θερμίδες

Έχει μεγάλη θρεπτική αξία και σχετικά λίγες θερμίδες. Ένα σφιχτό βραστό αυγό περιέχει μόλις 77 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους και σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Είναι εξαιρετική πηγή καθαρής πρωτεΐνης (περίπου 6 γραμμάρια) μεγάλης απορροφητικότητας (NPU). Οι  πρωτεΐνες του αυγού είναι πλήρης καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πολύτιμη βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος για δυνατό ανοσοποιητικό, ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή ριβιφλαβίνης (Β2) αλλά και της πολύτιμης Β12 για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται αποκλειστικά στον κρόκο ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ασπραδιού περιέχει πρωτεΐνη.

Αυγά

Το αυγό είναι μια εξαιρετική πηγής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας

Οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας καθώς απαρτίζουν όλους τους ιστούς του σώματός μας όπως οι μύες, το δέρμα μας και τα ζωτικά όργανα αλλά και τα κόκαλα ενώ χωρίς πρωτεΐνες δεν μπορούμε να συνθέσουμε ορμόνες και ένζυμα. Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και ποιότητας. Είναι από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης στη φύση. Το προφίλ της πρωτεΐνης αυγού περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δε μπορεί να συνθέσει από μόνο του. Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση πως όλη η πρωτεΐνη του αυγού βρίσκεται στο ασπράδι. Σχεδόν η μισή ποσότητα πρωτεΐνης στην πραγματικότητα βρίσκεται στον κρόκο. Θεωρούμε εντελώς λάθος την τακτική που ακολουθούν κάποιοι να τρώνε μόνο το ασπράδι.

Αυγά

Πόσες θερμίδες έχει ο κρόκος και πόσες το ασπράδι

Αρκετοί αποφεύγουν τον κρόκο του αυγού και προτιμούν να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πόση ενέργεια (θερμίδες) και τι ποσότητα θρεπτικών συστατικών παρέχει ο κρόκος και το ασπράδι του αυγού.

Πίνακας

Δείτε ακόμη:

Ανοιξιάτικα μακαρόν – Η νέα τάση στο Instagram που έχει γίνει viral
Junk food και σωστή διατροφή πάνε μαζί; Ίσως!
Ποια ώρα είναι η πιο κατάλληλη για να ζυγίζεστε

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις