Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ κορονοϊός: Αύξηση του γενικού ποσοστού θνησιμότητας κατά 15%
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ κορονοϊός: Αύξηση του γενικού ποσοστού θνησιμότητας κατά 15%

ΗΠΑ κορονοϊός: Το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την Covid-19 ήταν αυξημένο μεταξύ των μαύρων και τον ισπανόφωνων πληθυσμών.

Κάτι η στάση του Ντόναλντ Τραμπ, που ξεκίνησε ως αρνητής του κορονοϊού για να καταλήξει ασθενής, κάτι το ισχυρό συνωμοσιλογικό κίνημα στις ΗΠΑ και ο κορονοϊός αναδείχθηκε τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα για το 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των αμερικανικών υγειονομικών αρχών. Στην πρώτη θέση πάντως παραμένουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και στη δεύτερη ο καρκίνος. Παρόλα αυτά, ο κορονοϊός προκάλεσε μια αύξηση άνω του 15% στο γενικό ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με το 2019. Το ποσοστό αυτό δεν έχει καταγράψει αύξηση από το 2017. Συνολικά, περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι απεβίωσαν το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου του 2020 στις ΗΠΑ, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), τα οποία ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου στη χώρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν ανά 100.000 κατοίκους ανέρχεται σε περίπου 828 έναντι 715 το 2019, εμφανίζοντας μια αύξηση 15,9%. Μεταξύ αυτών των θανάτων, περισσότεροι από 337.800 οφείλονταν με τρόπο βέβαιο ή πιθανό στην Covid-19 (περίπου 345.000, αποκλείοντας τους θανάτους για τους οποίους ο κορωνοϊός ήταν μία από τις ασθένειες που συνέβαλαν στον θάνατο, μεταξύ άλλων παραγόντων). Συγκριτικά, οι καρδιακές νόσοι σκότωσαν περίπου 690.000 ανθρώπους την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ και ο καρκίνος 598.000.

ΗΠΑ

ΗΠΑ κορονοϊός: Στο στόχαστρο οι μειονότητες

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με την Covid-19 ήταν πιο αυξημένο μεταξύ των μαύρων και τον ισπανόφωνων πληθυσμών, αυτών δηλαδή που βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε δυσχερέστερη οικονομική θέση. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την ηλικία, με μόλις 0,2 θανάτους για 100.000 παιδιά ηλικίας 1-14 ετών έναντι 1.797 θανάτων για την ίδια αναλογία σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. Επιπλέον, οι άνδρες πλήττονται περισσότερο σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από την Covid-19 ήταν τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή κατά την κορύφωση της πανδημίας την άνοιξη και τον χειμώνα, επισημαίνουν οι υγειονομικές αρχές.

ΗΠΑ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις