Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά νέα: Η Άγκυρα δεσμεύει με NAVTEX το κέντρο του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά νέα: Η Άγκυρα δεσμεύει με NAVTEX το κέντρο του Αιγαίου

Λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα η τουρκική πλευρά αμφισβητεί εμπράκτως την την ελληνική ζώνη ευθύνης για έρευνα και διάσωση

Συνέχεια στις προκλητικές κινήσεις αμφισβήτησης των περιοχών ευθύνης της Ελλάδας στο Αιγαίο ,από την Τουρκία καθώς με NAVTEX δεσμεύει μεγάλες περιοχές ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου για διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR).

Με την NAVTEX 0451/24 οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν τρεις περιοχές στο Αιγαίο για άσκηση Ερευνας και Διάσωσης η οποια θα πραγματοποιηθεί στις 15,16, 22 και 23 Μαΐου.

Η Τουρκία με την NAVTEX αυτή αμφισβητεί την αρμοδιότητα τη Ελλάδας για έκδοση NAVTEX ακόμη και στο μέσο του Αιγαίου ενώ συγχρόνως αμφισβητεί εμπράκτως την Ελληνική Ζώνη Ευθύνης για Ερευνα και Διάσωση.

Screenshot_2024-05-07-21-53-01-282_com_android_chrome_534002_

Η Τουρκία αμφισβητεί συστηματικά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς καθώς ετσι επιχειρεί να υποσκάψει και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Πάγιος στόχος τη Τουρκίας είναι να επεκτείνει μέχρι το μέσο του Αιγαίου τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες της εγκλωβίζοντας και τα ελληνικά νησιά σε ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Άγκυρα την επόμενη Δευτέρα και ενώ είναι από χθες σε εξέλιξη η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις