Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν σκίτσο: Δίωξη σε συνεργάτες του Charlie Hebdo
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σκίτσο: Δίωξη σε συνεργάτες του Charlie Hebdo

Ερντογάν σκίτσο: Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει τίποτα να… πέσει κάτω και όπου δεν φτάνει το χέρι του κινείται νομικά.

Ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών σε τέσσερις συνεργάτες του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo ζήτησε Τούρκος εισαγγελέας, επειδή «προσέβαλαν» τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύοντας πέρσι μια γελοιογραφία του. Αυτό βέβαια επειδή οι… κατηγορούμενοι είναι εκτός Τουρκίας, γιατί αν ήταν εντός θα είχαν ήδη προγραφεί ή μάλλον καλύτερα θα είχαν… διαγραφεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι η σκιτσογράφος Αλίς Πετί και οι υπεύθυνοι έκδοσης Ζεράρ Μπιάρ, Ζιλιέν Σερινιάκ και Λοράν Σουρισό ή Riss.

Το επίμαχο σκίτσο, η δημοσίευση του οποίο έγινε πέρυσι τον Οκτώβριο, προκαλώντας την… σουλτανική οργή, απεικονίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σλιπάκι, να κρατάει μια μπίρα και να σηκώνει τη φούστα μιας γυναίκας, καλυμμένης με φερετζέ, φωνάζοντας: «Ω! Ο προφήτης!». Στο κατηγορητήριο, που θα πρέπει αρχικά να γίνει αποδεκτό από δικαστήριο ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, ο εισαγγελέας εκτιμά ότι το σκίτσο αυτό «δεν υπόκειται με κανένα τρόπο στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης ή του Τύπου» και το χαρακτηρίζει «χυδαίο» και «ατιμωτικό». Ο Ερντογάν είχε μιλήσει εκείνη την περίοδο για μια «σκαιή επίθεση» από «τιποτένιους».

Τουρκικό δικαστήριο

Ερντογάν σκίτσο: Στην 154η θέση στη λίστα για την ελευθερία του Τύπου

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν την άσκηση δίωξης σε βάρος των συνεργατών του Charlie Hebdo, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει «να επεκτείνει τη λογοκρισία και πέραν της Τουρκίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στη λίστα των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια έχουν συλληφθεί δεκάδες δημοσιογράφοι και έχουν ασκηθεί πολλές φορές διώξεις μέχρι και παύση λειτουργίας σε βάρος αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ερντογάν σκίτσο

 

Ερντογάν
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις