Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΑstraZeneca θρομβώσεις: Αναστέλλει έως τις 29 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου και η Ολλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

ΑstraZeneca θρομβώσεις: Αναστέλλει έως τις 29 Μαρτίου τη χρήση του εμβολίου και η Ολλανδία

ΑstraZeneca θρομβώσεις: Αρκετές είναι ήδη οι χώρες που έχουν σταματήσει προσωρινά να χορηγούν το εμβόλιο της Astrazeneca στην λίστα αυτών είναι και η Ολλανδία.

Αναστέλλει και η Ολλανδία για προληπτικούς λόγους έως τις 29 Μαρτίου το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης. Η κίνηση, που ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις πολλών άλλων χωρών, βασίζεται σε αναφορές από την Δανία και την Νορβηγία για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του εμβολίου, τόνισε η κυβέρνηση. «Με βάση νέες πληροφορίες η Ολλανδική Αρχή Φαρμάκων συνιστά, ως προληπτικό μέτρο και εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca» κατά της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές θα αναγκαστούν να ακυρώσουν 43.000 ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης, μετέδωσε αργά χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσων ANP. Τρεις υγειονομικοί στη Νορβηγία που πρόσφατα έκαναν το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 νοσηλεύονται με θρόμβωση, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας το Σάββατο. Η Νορβηγία, όπως η Ισλανδία ή η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου. Ακολούθησε η Βουλγαρία την Παρασκευή, η Ιρλανδία χθες και η Ταϊλάνδη καθυστέρησε την εκστρατεία της.

covid 19

ΑstraZeneca θρομβώσεις – Ολλανδία: Δεν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά παρενεργειών

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής παρόμοια περιστατικά παρενεργειών στην Ολλανδία, ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο, το οποίο ωστόσο συμβούλεψε τους ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα «απροσδόκητα ή/και άγνωστα» μετά από τρεις ημέρες. Χθες η AstraZeneca Plc ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε έλεγχο σε ανθρώπους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, ο οποίος έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Η Γερμανία αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε πριν από λίγο το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, έπειτα από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ». Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις αναφορές για το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι έως τώρα, δεν έχει ένδειξεις αιτιώδους συνάφειας. Η Γερμανία ωστόσο αποφάσισε να σταματήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.  Επίσης τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον με δήλωσή του διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές.

Εργαστήριο

Γαλλία

Η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξαναξεκινήσει» γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό «εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού».

Ιταλία

Επιπλέον μετά τη Γερμανία, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη την χώρα. Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα

Σε ειδική συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Κυριακή εξετάστηκε το ζήτημα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έλαβε την απόφαση ότι ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. Η ίδια η εταιρεία, με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως ο έλεγχος σε εμβολιασθέντες με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αιματικών θρόμβων. Ο έλεγχος κάλυψε 17 εκατομμύρια εμβολιασμένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν σημειωθεί και οδήγησαν ορισμένες χώρες να αναστείλουν προσωρινά τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca.

Δείτε ακόμη:

AstraZeneca: Σταματά η χορήγησή του σε αρκετές χώρες -«Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΜΑ»
Η Βρετανία αυξάνει τα πυρηνικά της επικαλούμενη το «μεγεθυνόμενο φάσμα απειλών»
Τζέιμς Ρούμπιν για το τέλος Ερντογάν – “Θα είναι πιο αιφνίδιο από όσο περιμένουμε”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις