Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

11

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / AstraZeneca θρομβώσεις – Ελλάδα: Στον “πάγο” από πολλές χώρες, συνεδριάζει η Επιτροπή
ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca θρομβώσεις – Ελλάδα: Στον “πάγο” από πολλές χώρες, συνεδριάζει η Επιτροπή

AstraZeneca θρομβώσεις - Ελλάδα: Εν αναμονή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - ΕΜΑ και ΠΟΥ κρίνουν το μέλλον του εμβολίου της Astrazeneca. Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα.

Εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΜΑ είναι η Ελλάδα για να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αναστείλει την χρήση του εμβολίου της Astrazeneca. Μετά τις αναφορές για παρενέργειες, μεταξύ των οποίων και θρόμβων στο αίμα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αρκετές χώρες στην ΕΕ έχουν προχωρήσει σε αρχική αναστολή της χρήσης του, ενώ άλλες χώρες περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να αποφασίσουν πως θα πράξουν.

AstraZeneca: Συνεδριάζουν ΠΟΥ και ΕΜΑ για Astrazeneca

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μία επιτροπή ειδικών θα συνεδριάσει για να μελετήσει τα δεδομένα και να ερευνήσουν αν υπάρχουν όντως παρενέργειες, με τον επικεφαλής του οργανισμού ωστόσο, να εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ακολούθως, ο ΕΜΑ θα εξετάσει σήμερα τα δεδομένα και θα πραγματοποιήσει «έκτακτη σύσκεψη» την Πέμπτη μετά την απόφαση αρκετών χωρών να σταματήσουν την χρήση του εμβολίου έως ότου έχουν περισσότερα δεδομένα για τυχόν παρενέργειες. Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως τα πλεονεκτήματα, υπερτερούν των μειονεκτημάτων του εμβολίου. «Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (σήμερα) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο», ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά «έναν ορισμένο αριθμό» περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται. «Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται η ασθένεια για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών», υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

AstraZeneca: Η στάση της Ελλάδας -Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, παρακολουθούν το τι συμβαίνει γύρω από το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει για την υπόθεση.

Χθες, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, αναμένοντας τις αποφάσεις της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού, που αναμένονται την Πέμπτη. Ως τότε, θα συνεχιστεί κανονικά η χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες.

AstraZeneca: Οι χώρες που σταμάτησαν το εμβόλιο

Αρκετές είναι ήδη οι χώρες που έχουν σταματήσει προσωρινά να χορηγούν το εμβόλιο της Astrazeneca μετά τα τελευταία περιστατικά θρομβώσεων. Tο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και ο Μπόρις Τζόνσον, επιμένουν πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, ωστόσο αρκετές χώρες προληπτικά αποφάσισαν να αναστείλουν την χορήγησή τους, δείχνοντας ανήσυχες για τις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό των ασθενών.

Οι χώρες που σταμάτησαν προσωρινά την χρήση του εμβολίου, είναι οι Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Κύπρος, Λετονία, Βενεζουέλα και Ταϊλάνδη. Στην Ολλανδία μάλιστα έγιναν δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες του εμβολίου, στις οποίες περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν προχθές την αναστολή της χρήσης του εμβολίου.

Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα σωστά συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca – Δεν χρειάζεται ανησυχία

Για εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι γύρω από την AstraZeneca έκανε λόγο ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. “Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά”, εξήγησε, και κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει, αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε “πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών”.

“Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως”, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό. Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, “η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca, αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων”.

Αθανάσιος Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Όπως είπε και ο Αθανάσιος Σκουτέλης στο Mega, δεν υπάρχει αιτιακή συσχέτιση των εμβολιασμών με τα επεισόδια που καταγράφηκαν. «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» υπογράμμισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» συμπλήρωσε. Στο ερώτημα γιατι η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Έκανε λόγο μάλιστα ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

«H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» εξήγησε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Αναφορικά με το πρόγραμμα του εμβολιασμού, υποστήριξε ότι σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα υψηλού κινδύνου και θα ακολουθήσουν τα άτομα αυξημένου κινδύνου. «Θα έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού μέχρι τον Μάιο. Το σύστημα εμβολιασμού λειτουργεί άψογα όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια» δήλωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις