Αθήνα

°C

Τρίτη

21

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Τζορτζ Κλούνεϊ – Γλυπτά Παρθενώνα: Νέα παρέμβαση μετά από 7 χρόνια
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζορτζ Κλούνεϊ – Γλυπτά Παρθενώνα: Νέα παρέμβαση μετά από 7 χρόνια

Τζορτζ Κλούνεϊ - Γλυπτά Παρθενώνα: Η πρώτη παρέμβαση του Αμερικανού ηθοποιού για το θέμα έπειτα από επτά χρόνια

Νέα παρέμβαση του Τζορτζ Κλούνεϊ – είχε προηγηθεί εκείνη επτά χρόνια πριν – υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ». Τα Μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να γυρίσουν εκεί, υπογραμμίζει ο διεθνούς εμβέλειας χολιγουντιανός σταρ, λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. «Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα» σημειώνει ο δις βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, καλώντας παράλληλα τη Βρετανία να επιτρέψει τη μόνιμη επανένωσή τους στον γενέθλιο τόπο τους. «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη» τονίζει.

Τα σχόλια αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων»,  έγιναν σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε ο Κλούνεϊ με την επίσης ηθοποιό Τζάνετ Σούζμαν, πρόεδρο της βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει πολλές φορές εκφράσει την αγάπη του για την Ελλάδα, ενώ σε συνέντευξή του έχει δηλώσει, «ερωτεύτηκα την Αμάλ από την Ελλάδα και τον Παρθενώνα». Δηλώνει λάτρης μάλιστα και των ελληνικών ονομάτων έχοντας επιλέξει το όνομα Αλέξανδρος (Αλεξάντερ) για τον μοναχογιό του – την κόρη του τη λένε Ελα.

Τζορτζ Κλούνεϊ

Πρώην επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου: «Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»

Την άποψη πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα εξέφρασε πρόσφατα και ο γλύπτης και άλλοτε επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 έως το 2015, Άντονι Γκόρμλεϊ. Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Γκόρμλεϊ καταφέρεται με υποτιμητικό τρόπο κατά των Γλυπτών που απέσπασε με βίαιο τρόπο και έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν λέγοντας ότι δεν αποτελούν έμπνευση. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στο πλαίσιο της τοποθέτησής του σχετικά με την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού του Βρετανικού Μουσείου. Όπως λέει, το Μουσείο κατέχει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές στον κόσμο και τις έχει στοιβαγμένες σε αίθουσες μακριά από τα μάτια του κοινού

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, θα ήταν χαρούμενος να δοθούν στην Αθήνα τα Γλυπτά του Παρθενώνα μιας και «στην αίθουσα που βρίσκονται δεν αποτελούν έμπνευση». Συμπληρώνει δε πως θα ήθελε τα εκθέματα από την Αφρική να αποτελέσουν τον πυρήνα του Βρετανικού Μουσείου. «Πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε εμμονή με τον κλασικό κόσμο» λέει, σύμφωνα με την Daily Mail σε συνέντευξή του στο British Archaeology magazine και συμπληρώνει πως για παράδειγμα υπάρχει απόλυτη υποεκπροσώπηση των εκθεμάτων από την Αμερική, Βόρεια και Νότια. Οι απόψεις του Γκόρμλεϊ δεν είναι γνωστό εάν εισακουστούν, ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται ήδη σε μία διαδικασία ανακατάταξης, με τον εκπρόσωπό του να σημειώνει πως αυτήν την περίοδο υλοποιείται ένα σχέδιο προκειμένου να υπάρχει ανακατανομή των εκθεμάτων στον χώρο.

Παρθενώνας
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις