Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα Ερντογάν: «Δε θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει αδυναμία»
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα Ερντογάν: «Δε θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει αδυναμία»

Ελληνοτουρκικά νέα Ερντογάν: Η δημοσιογράφος και πολιτική αναλύτρια της Τουρκίας, Μπαρτσίν Γινάντς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN.

Η δημοσιογράφος και πολιτική αναλύτρια της Τουρκίας, Μπαρτσίν Γινάντς, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του OPEN τονίζοντας ότι ο «Ο Ερντογάν δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει αδυναμία στα ελληνοτουρκικά, λόγω των πιέσεων που δέχεται από την Ευρώπη».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «υπάρχει ένα διπλό μήνυμα στη στάση Ερντογάν. Από τη μια πλευρά, λέει ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί, αλλά από την άλλη δεν εννοεί ότι θα είναι και έτοιμος να συμβιβαστεί». Σε ό, τι αφορά την ένταση με τις ΗΠΑ, η Μπαρτσίν Γινάντς τονίζει ότι «η Αμερική συνεχίζει να βλέπει την Τουρκία σαν μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, αλλά η Άγκυρα δεν θα έπρεπε να νομίζει ότι είναι απαραίτητη για την Ουάσιγκτον».

Γερμανία: “Αν Ελλάδα και Κύπρος απειληθούν είμαστε στο πλευρό τους”

Να σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά από την Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, και τονίζει ότι “η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό της, όταν η Τουρκία απειλεί την ακεραιότητά της και της Κύπρου”. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Ροτ επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της διαδικασίας διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας και, αναφερόμενος στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας, δηλώνει ότι, “αν κράτη – μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, προκαλούνται και απειλούνται σχετικά με την ασφάλειά τους, τότε απαιτείται σε αυτό σαφής απάντηση”.

Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ροτ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περί “νέου κεφαλαίου” στις σχέσεις με την ΕΕ, κάνει λόγο για “μόνο ευχάριστα λόγια”. “Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι οι αντίστοιχες πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να δείξει έργο. Η εμβάθυνση της Τελωνειακής Ένωσης ή οι διευκολύνσεις των θεωρήσεων που επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση, δεν αποτελούν δώρα μεγαλοψυχίας. Πρέπει για αυτά να πληρούνται συγκεκριμένοι όροι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις