Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

16

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα Στόλτενμπεργκ: «Να μην ξανασυμβεί θερμό επεισόδιο όπως στα Ίμια»
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα Στόλτενμπεργκ: «Να μην ξανασυμβεί θερμό επεισόδιο όπως στα Ίμια»

Ελληνοτουρκικά νέα Στόλτενμπεργκ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχη με αυτής των Ιμίων. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Κολέγιο της Ευρώπης, στην πόλη Μπριζ του Βελγίου, κατόπιν προσκλήσεως της πρυτάνεως, Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην επιτρόπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, έκανε ειδική αναφορά στην ένταση που διαδραματίστηκε τον τελευταίο χρόνο στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση», σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ. Όπως είπε ωστόσο, «όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις περασμένες εβδομάδες, μήνες, είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα», αναφερόμενος στην υπόσχεση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis.

Γενς Στόλντενμπεργκ

Ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης πως «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης». «Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση), όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής στη δεκαετία του ’90. Το ’90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό» σημείωσε, αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, όπου στρατιωτικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο» συνέχισε.

«Δεν ισχυρίζομαι πως έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά υποστηρίζω πως δεδομένης της αξίας της Συμμαχίας, όταν βλέπουμε σοβαρές διαφορές, πρέπει να επιχειρούμε να τις λύνουμε… Αν όχι, τουλάχιστον να προσπαθούμε να αποτρέψουμε την ένταση από το να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Δένδιας - Στόλτενμπεργκ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις