Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Ελασσόνα ζημίες: Εκτεταμένοι έλεγχοι σε κτίρια περιοχών που επλήγησαν
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα ζημίες: Εκτεταμένοι έλεγχοι σε κτίρια περιοχών που επλήγησαν

Σεισμός Ελασσόνα ζημίες: Έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας.

Εκτεταμένοι έλεγχοι σε δημόσια κτίρια στις πληγείσες περιοχές που έπληξε ο ισχυρός σεισμός της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της πόλης της Λάρισας, ξεκίνησαν από το πρωί. Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, για να καταγραφεί η σοβαρότητα των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι θα είναι σε σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων. Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων. Στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο. Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου. Τέλος, κλιμάκια μηχανικών του δήμου μαζί με μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αύριο θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε δημόσια κτίρια.  Επιπλέον οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες περιοχές, αλλά έγινε και μεταφορά κατοίκων σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και της Λάρισας.

Σεισμός κτίρια

 300 κάτοικοι του Δαμασίου σε ξενοδοχεία των Τρικάλων

Στα ξενοδοχεία των Τρικάλων φιλοξενούνται από το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου 2021, περίπου 300 κάτοικοι του Δαμασίου, μετά τον σεισμό στην περιοχή. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, δεν επιτρέπουν την παραμονή στους στα σπίτια τους και τα Τρίκαλα τους φιλοξενούν. Κατέλυσαν στα ξενοδοχεία των Τρικάλων, μετά από συνεννόηση του Δήμου Τρικκαίων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τυρνάβου, σύμφωνα με το e-thessalia.gr. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, που είχε μεταβεί στην πληγείσα περιοχή από νωρίς το απόγευμα, τους υποδέχθηκε, εκφράζοντας τα συναισθήματα αλληλεγγύης των τρικαλινών πολιτών σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Τρικκαίων φροντίζει να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στους φιλοξενούμενους.

Σεισμός ξενοδοχεία

Σεισμός Ελασσόνα ζημιές

Tο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου Λάρισας κατέρρευσε κατά το ήμισυ και κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση. Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό στο χωριό Πλατανούλια Λάρισας υπέστη σοβαρές ρωγμές. Στην περιοχή Τρικάλων Θεσσαλίας, οι μαθητές των σχολικών μονάδων αποχώρησαν, ενώ αναφέρθηκαν από τους Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/νες ζημιές και ρωγμές σε κτίρια των κάτωθι σχολείων:

– Δημοτικό Σχολείο Ζάρκου

– 2ο Δημοτικό Σχολείο Οιχαλίας

– Δημοτικό Σχολείο Διάσελλου

– Νηπιαγωγείο Διάσελλου

– 1ο Δημοτικό Σχολείο Φαρκαδόνας.

Επίσης ζημίες σημειώθηκαν στα σχολικά κτίρια:

-Διδακτήριο Δήμου Δέντρων Λάρισας: έχει ρωγμές, κατέπεσαν σοβάδες.

-Δημοτικό Σχολείο Βλαχογιαννίου Λάρισας: έχει ρωγμές και

-Γενικό Λύκειο Σερβίων Κοζάνης: έχει ρωγμές.

Αυτή είναι ως τώρα η ενημέρωση, γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε άλλες σχολικές μονάδες.

Ζημίες σεισμός

Δεκάδες μετασεισμοί – 5,2 ο πιο ισχυρός

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης (03/3) στις 20:24 σημειώθηκε ο πιο ισχυρός μετασεισμός κοντά στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε 22 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος 13,8 χλμ. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μετά τον νέο ισχυρό μετασεισμό των 5,2 Ρίχτερ δεν σημειώθηκαν νεότερα προβλήματα, αφού όλοι οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές παρέμεναν έξω από τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος είχε προειδοποιήσει για πιθανούς μετασεισμούς στην περιοχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Έχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε. Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας”. Οι μετασεισμοί πάντως που σημειώθηκαν από τον πρώτο κύριο σεισμό ήταν δεκάδες, εντείνοντας την αναστάτωση των κατοίκων που προτίμησαν να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

H Πυροσβεστική είχε δεχτεί συνολικά 80 κλήσεις μέχρι το βράδυ της Τετάρτης

Μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας. Πρόκειται για τον ηλικιωμένο με τα κινητικά προβλήματα του οποίου το σπίτι κατέρρευσε μερικώς, ευτυχώς στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που την στιγμή του σεισμού βρισκόταν. Απομακρύνθηκε από τους πυροσβέστες σώος και χωρίς τραυματισμούς.
Δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους, στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που εγκλωβίστηκε στο σπίτι του επειδή σφήνωσε η πόρτα από τον σεισμό.
50 παροχές βοηθείας που αφορούν μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών από διαμερίσματα σε υπαίθριο χώρο, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, στον αστικό ιστό της πόλης της Λάρισας.

Σεισμός καταστροφές

Σεισμός στην Ελασσόνα: Προσοχή στα κτίρια

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν “κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες”, προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. “Αν ένα κτίριο είναι πάρα πολύ παλιό και πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα ή υποψιαζόμαστε ότι έχει προβλήματα και δεν έχει κανένα εχέγγυο αντισεισμικής επάρκειας ή υπάρχει αυθαίρετη τοιχοποιία με εμφανή προβλήματα και έχει εμφανίσει κάποιες μικρορωγμές δεν θα πρέπει να κατοικηθεί”, είπε.

Τόνισε δε, ότι “δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες” καθώς “τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους”. Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι “ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια”.

Τηλεφωνική επικοινωνία πρωθυπουργού με διευθυντή δημοτικού σχολείου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε σε διευθυντή δημοτικού σχολείου του Τυρνάβου προκειμένου να τον συγχαρεί για την ψυχραιμία που επέδειξε κατά τον σεισμό που έπληξε χθες την περιοχή της Ελασσόνας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία Γρηγόρη Λέτσιο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου, ο οποίος με την άμεση παρέμβασή του, κατάφερε κατά τη διάρκεια του σημερινού σεισμού να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 συναδέλφους του εκπαιδευτικούς από το κτίριο που υπέστη σοβαρότατες ζημιές. «Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία και την αφοσίωσή σας. Πραγματικά μας κάνατε υπερήφανους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον διευθυντή του σχολείου.

Δείτε ακόμη:

Κλειστά όλα τα σχολεία στις περιοχές με «βαθύ κόκκινο» στον χάρτη -Τι ισχύει στις κόκκινες περιφέρειες
“Καμπανάκι” Δημόπουλου: Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο – Κυριαρχούν οι μεταλλάξεις
Νέο πιο αυστηρό lockdown: Όλα τα μέτρα, τι ισχύει από σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις