Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Ελασσόνα ζημιές: Έξι απεγκλωβισμοί στο Μεσοχώρι και στη Μαγούλα
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ελασσόνα ζημιές: Έξι απεγκλωβισμοί στο Μεσοχώρι και στη Μαγούλα

Σεισμός Ελασσόνα ζημιές: Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας.

Έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ. Ένα από τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν, ήταν ο ηλικιωμένος κάτοικος του Μεσοχωρίου Ελασσόνας που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι, όταν την ώρα του σεισμού κατέρρευσε τοίχος, ευτυχώς χωρίς να τον τραυματίσει. Ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.  Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, από τα συντρίμμια κατάφερε να βγει μία γυναίκα, ωστόσο όπως ανέφερε, ο σύζυγός της, παρέμεινε εγκλωβισμένος. Στο σημείο έσπευσαν η πυροσβεστική και η αστυνομία.

Την κατάσταση που επικρατεί στο Μεσοχώρι Ελασσόνας περιγράφει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιωάννης Ζαρλαδάνης: «Πολλά προβλήματα. Έχουν πέσει σπίτια και η εκκλησία. Ευτυχώς που οι κάτοικοι του χωριού ήταν εκτός σπιτιών αλλιώς θα είχαμε πολλούς τραυματίες και ίσως και νεκρούς. Ακόμα πραγματοποιούμε αυτοψία με συνεργεία σε πεσμένα σπίτια. Τον άτυχο ηλικιωμένο τον εντόπισε ένας γείτονας και από στόμα με στόμα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική».

Ανατροπή με τα Ρίχτερ – “Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά”

O σημερινός σεισμός στην Ελασσόνα είναι “ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά”, δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως “ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ”. “Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι “προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: “Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος”.

Σεισμός στην Ελασσόνα: Προσοχή στα κτίρια

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν “κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες”, προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. “Αν ένα κτίριο είναι πάρα πολύ παλιό και πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα ή υποψιαζόμαστε ότι έχει προβλήματα και δεν έχει κανένα εχέγγυο αντισεισμικής επάρκειας ή υπάρχει αυθαίρετη τοιχοποιία με εμφανή προβλήματα και έχει εμφανίσει κάποιες μικρορωγμές δεν θα πρέπει να κατοικηθεί”, είπε.

Τόνισε δε, ότι “δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες” καθώς “τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους”. Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι “ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις