Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Χτυποκάρδια στο θρανίο: Πώς γυρίστηκε η περίφημη σκηνή με το προφιτερόλ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χτυποκάρδια στο θρανίο: Πώς γυρίστηκε η περίφημη σκηνή με το προφιτερόλ

Χτυποκάρδια στο θρανίο: Ποιος δεν θυμάται την περιβόητη σκηνή με το προφιτερόλ στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο».

Ποιος δεν θυμάται την περιβόητη σκηνή με το προφιτερόλ στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο», όταν ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η Αλίκη Βουγιουκλάκη συναντήθηκαν σε ένα ζαχαροπλαστείο για να κανονίσουν τα ιδιαίτερα μαθήματα στα μαθηματικά; Άλλωστε στο άκουσμα και μόνο της λέξης προφιτερόλ, στους περισσότερους έρχεται στο μυαλό η θρυλική σκηνή από την αγαπημένη ταινία με τον Γιώργο Κωνσταντίνου να προσπαθεί να περιγράψει με ένα ιδιαίτερο γλαφυρό τρόπο το υπέροχο αυτό γλυκό.

Και μπορεί να έχουν περάσει 57 χρόνια από την προβολή της ταινίας όμως η περιβόητη σκηνή εξακολουθεί να είναι αλησμόνητη. Ο Γιώργος Κωνσταντίνου βρέθηκε λοιπόν καλεσμένος στην εκπομπή «Σημείο Συνάντησης» της ΕΡΤ και περιέγραψε στον Βλαδίμηρο Κυριακίδη πως έδωσε σάρκα και οστά σε «ένα ψυχρό σενάριο».

Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Κωνσταντίνου αποκάλυψε πως όλη η σκηνή δεν ήταν σκηνοθετική οδηγία αλλά αυτοσχεδιασμός, ενώ δεν παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ταινία αλλά στη θεατρική παράσταση που είχε προηγηθεί της κινηματογραφικής μεταφοράς του έργου Χτυποκάρδια στα θρανία.

«Όταν το έκανα αυτό, πειραματιζόμουν σε όλες τις πρόβες, μην είμαι και ψεύτικος ή Καραγκιόζης. Δεν ήθελα ποτέ να είμαι Καραγκιόζης πάνω στη σκηνή, δεν το άντεχα αυτό το πράγμα. Αυτό ξέσπασε στην πρεμιέρα, ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανένας. Ήταν στο “Κοτοπούλη – Rex” και είχε 1500 άτομα. Το ένιωσα όμως στο χέρι μου, ότι θα μπορούσα να το φάω. Εκείνη τη στιγμή “έπεσε” η πλατεία, έγινε της τρελής. Όταν τελείωσε η παράσταση, ήρθε η Αλίκη και με πήρε από το χέρι και με πήγε μπροστά και με πήγαν μπροστά στον επιχειρηματία. Τα θυμάμαι σαν όνειρο. Από αυτό έγινα θιασάρχης» διηγήθηκε ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η υπόθεση της ταινίας

Η Λίζα, μια νεαρή τελειόφοιτος του Γυμνασίου και μοναχοκόρη ενός ζευγαριού αστών, αποφασίζει ένα πρωινό να προφασιστεί ασθένεια για να αποφύγει το σχολείο. Αρωγός της στην προσπάθειά της για σκασιαρχείο αναδεικνύεται ένας καθηγητής Ιατρικής ονόματι Δημήτρης Παπαδόπουλος (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), που πραγματοποιεί κατ’ οίκον επίσκεψη και καλύπτει την νεαρά μαθήτρια, η οποία τελικά ερωτεύεται κεραυνοβόλα τον μεσήλικα γιατρό.

Το ζευγάρι σύντομα παντρεύεται και κατόπιν ενός ωραίου μήνα του μέλιτος εκκινεί μια κοινή ζωή, στηριγμένη σε τυπικές, αστικές, κοινωνικές συμβάσεις… Η νεαρά Λίζα, όμως, κατατρώγεται από την επιθυμία να επιστρέψει στο σχολείο και να ολοκληρώσει την φοίτησή της σε αυτό.

Η Λίζα επιστρέφει στο σχολείο εν αγνοία του συζύγου της και, συνεπεία αυτού, αποτυγχάνει να αντεπεξέλθει στο ρόλο τόσο της μαθήτριας, όσο και της συζύγου. Έπειτα από μια σειρά αλλεπάλληλων κωμικοτραγικών παρεξηγήσεων, ο Δημήτρης πληροφορείται τα πειραγμένα της Λίζας, τελικά όμως τήν συγχωρεί, εφόσον η σύζυγος-μαθήτρια κυοφορεί πια τον καρπό του έρωτά τους!

Η ταινία γυρίστηκε ταυτόχρονα στα ελληνικά και τα τουρκικά. Στην τουρκική έκδοση, που είχε τίτλο Sıralardaki Heyecanlar, τους Έλληνες ηθοποιούς αντικατέστησαν Τούρκοι, με εξαίρεση την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η τουρκική έκδοση δεν παίχτηκε ποτέ στην Τουρκία, επειδή προέκυψε πολιτικό πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω των προγραφών του τουρκικού καθεστώτος εναντίον των Ρωμιών της Πόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις