Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι – Κούγιας: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήλωση του ποινικολόγου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι – Κούγιας: Σφοδρές αντιδράσεις για τη δήλωση του ποινικολόγου

Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι - Κούγιας: Το αιχμηρό σχόλιο του Αύγουστου Κορτώ με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, περί "επαγγελματιών ομοφυλόφιλων"...

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ προχώρησε σε μια αιχμηρή ανάρτηση κατά του Αλέξη Κούγια, με αφορμή τις δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους. Σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποίησε και επίσημα ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο γνωστός δικηγόρος και ποινικολόγος πρόσβαλε τα θύματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου τα οποία χαρακτήρισε ώς “αναξιόπιστες προσωπικότητες” και “επαγγελματίες’ ομοφυλόφιλους που ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους”.

Έγραψε ο Κορτώ στον λογαριασμό του στο facebook:

“Αναρωτήθηκα προς στιγμήν κατά πόσον είμαι “επαγγελματίας ομοφυλόφιλος”, και θυμήθηκα ότι η πλάτη μου τα καλοκαίρια είναι σαν φλοκάτη, κι ότι μέχρι τα είκοσι νόμιζα ότι “λιπαντικό” είναι το γράσο που βάζουν στ’ αμάξια. Ερασιτέχνης αδελφή, μάλλον.”

“Κι εμείς οι αδερφές τους ξέρουμε τους άντρες παλιάς κοπής”

Λίγες μέρες νωρίτερα, με αφορμή τις δηλώσεις του Παύλου Χαϊκάλη για τον χυδαίο τρόπο που προσέγγισε μια νεαρή ηθοποιό που μόλις είχε ενηλικιωθεί, και τις γνωστές του δικαιολογίες ότι είναι άνδρας παλιάς κοπής και δεν εκλαμβάνει το όχι για όχι και επιμένει… ο Αύγουστος Κορτώ – που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ομοφιλοφιλία του – θυμήθηκε τα βασανιστήρια που υπέστη νεαρός από το μπούλινγκ των μάτσο ανδρών. Και κατέληξε σημειώνοντας ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι αντιδράσεις όντως οφείλονται για προϊόντα του παλιού κόσμου και είναι καταδικασμένες να βυθιστούν μαζί του στη λήθη.

Εγραψε ο Αύγουστος Κορτώ:

Κι εμείς οι αδερφές, δυστυχώς, τους ξέρουμε πολύ καλά τους ‘άντρες παλιάς κοπής’.

Ήταν οι συμμαθητές που μας κορόιδευαν στο σχολείο, που μας έκαναν τη ζωή κόλαση, πιθηκίζοντας τον ομοφοβικό οχετό που ‘χαν απορροφήσει απ’ τους πατεράδες τους.

Ήταν αυτοί που ξεροστάλιαζαν στα πάρκα μες στη νύχτα, και για να μην παραδεχτούν τον λόγο της παρουσίας τους εκεί, σου τράβαγαν και δυο σφαλιάρες.

Ήταν αυτοί που, σ’ ένα τραπέζι γνωστών και φίλων, έκαναν ασταμάτητα ντεμέκ καλαμπούρια για τους πούστηδες – “φιλικά πάντα”.

Ήταν τα αφεντικά κι οι προϊστάμενοι που μας απευθύνονταν με γυναικεία ονόματα κι αντωνυμίες.

Ήταν οι χολωμένοι άγνωστοι που κάθε χρόνο βρίζουν και καταριούνται το Pride, που μοίραζαν αβέρτα ψόφους όταν τόλμησα να ξεστομίσω τις λέξεις ‘ο άντρας μου’, ή να ανεβάσω μια φωτογραφία ενός φιλιού ή μιας αγκαλιάς με τον άνθρωπό μου.

Τύποι βαθιά ανεπαρκείς, που γυρεύουν επάρκεια στη βία και την ασχήμια. Όντως, πρόκειται για προϊόντα του παλιού κόσμου – και γι’ αυτό είναι καταδικασμένοι να βυθιστούν μαζί του στη λήθη.

Επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι – Κούγιας: Αντίδραση Καρατζά

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζάς που έχει δημόσια τοποθετηθεί στις τελευταίες συγκλονιστικές εξελίξεις παίρνοντας σαφή θέση υπέρ των θυμάτων σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέξη Κούγια τονίζει ότι προσβάλλει του ομοφυλόφιλους. Σήμερα ειπώθηκε η φράση επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους” – τοποθέτηση η οποία προσβάλει την προσωπικότητα των μαρτύρων, γενικεύει επικίνδυνα και προσβάλει συλλήβδην τους ομοφυλόφιλους

Και θυμήθηκα μια άλλη τοποθέτηση για τον αείμνηστο συγγραφέα: «ερωτική επιλογή «αντιαισθητική» και «παρά φύση», χαρακτηρίζοντας τον Μένη Κουμανταρέα «μέγιστο καλλιτέχνη, διεστραμμένο άνθρωπο» και «εκμαυλιστή» και μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα, δικαιολογώντας μάλιστα πρακτικές αυτοδικίας. «Η πράξη του κατηγορούμενου μπορεί να έσωσε πολλά παιδιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμένα αν μου το χε κάνει ο αείμνηστος, θα του είχα κόψει και τα γεννητικά όργανα και τα χέρια και τα πόδια», είχε πει».

Δημόσιο victim blaiming

Το φεμινιστικό δίκτυο «Το Μωβ» καθώς και το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «victim blaming». «Το δημόσιο victim blaiming, οι σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις από δικηγόρο καταγγελλόμενου για βιασμούς ανηλίκων δεν εξυπηρετούν την ενημέρωση. Επανα-τραυματίζουν και τρομοκρατούν θύματα, μάρτυρες και άλλα ευάλωτα άτομα» αναφέρει το «Διοτίμα». «Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Μωβ».

«Δεν είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, όπως είπε ο Κούγιας για να απαλύνει τις κατηγορίες εναντίον του Λιγνάδη, οι οποίες είναι πολλές και αναφέρονται σε δεκαετίες. Και επιπλέον η ομοφοβία είναι ποινικό αδίκημα».

Η ανακοίνωση:

Αφενός, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Δεν είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, όπως είπε ο Κούγιας για να απαλύνει τις κατηγορίες εναντίον του Λιγνάδη, οι οποίες είναι πολλές και αναφέρονται σε δεκαετίες. Και επιπλέον η ομοφοβία είναι ποινικό αδίκημα. Αφετέρου, ούτε η κυρία πρώην φίλη του Λιγνάδη, που κατέθεσε εναντίον του είναι αναξιόπιστη, όπως είπε ο Κούγιας, επειδή αν και “δεσμευμένη”, ήταν ερωτευμένη με τον Λιγνάδη. Τι σημαίνει άραγε δεσμευμένη; Ότι απατάει τον άντρα της ας πούμε; Η “μοιχεία” δεν είναι ποινικό αδίκημα (από τό νόμο του 1983). Όσοι/ες απατούν τον/την σύντροφό τους δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι για την δικαιοσύνη.

Έχουμε εδώ λοιπόν δύο αναχρονιστικές απόψεις, και έχουμε και δύο ειδών προσβολές και δύο ειδών διαπομπεύσεις στο δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να καταθέσουν στα δικαστήρια, αφού για τέτοιους λόγους τους αμφισβητείται η αξιοπιστία. Άραγε ο Δικηγορικός Σύλλογος τα γνωρίζει αυτά; Αν ναι, γιατί δεν τον ξεφωνίζει ή γιατί δεν τον τιμωρεί πειθαρχικά; Άραγε η εισαγγελική αρχή τα γνωρίζει; Γιατί δεν παίρνει μέτρα εναντίον του;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις