Αθήνα

°C

Παρασκευή

18

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω καιρού: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω καιρού: Τι ισχύει για τους υπαλλήλους

Αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω καιρού: Τι ισχύει και τι όχι για υπαλλήλους και επιχειρήσεις.

 

Όπως αναφέρει, τυχόν διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων – και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών – εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, που ακολουθεί, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας. Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται, όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του.

Γυναίκα με λάπτοπ

Αδυναμία προσέλευσης στην εργασία: Άλλα σενάρια

Επίσης, το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά, επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης». Ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος που δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην επιχείρηση, της οποίας τη λειτουργία διέκοψε ο εργοδότης την ημέρα της κακοκαιρίας, λόγω της εκτίμησής του π.χ. ότι δεν θα υπάρξει επαρκής πελατεία ή (και) προσέλευση των εργαζομένων, δικαιούται κανονικά τις αποδοχές της ημέρας αυτής.

Αντίθετα, στην επιχείρηση που, λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατ’ αντικειμενική κρίση αδύνατον να λειτουργήσει, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την παροχή εργασίας κατά την ημέρα που παρέμεινε κλειστή. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, την ημέρα κατά την οποία ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δεν μπορεί να χρεωθεί μονομερώς από τον εργοδότη στο μισθωτό ως ημέρα κανονικής άδειας.

Άνδρας σε γραφείο με γυρισμένη πλάτη με ακουστικά και λάπτοπ

Δείτε ακόμη:

Απίστευτες εικόνες – Χιόνια ως τη θάλασσα στο Παλαιό Φάληρο
Χιονισμένες όλες οι γειτονιές της Αττικής – Εκχιονιστικό στο… Κολωνάκι!
Κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας και στην Λάρισα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις