Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / Μια ζωή την έχουμε: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μια ζωή την έχουμε: Πού γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία

Μια ζωή την έχουμε: Το ''Μια ζωή την έχουμε'' είναι ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1958

Το ”Μια ζωή την έχουμε” είναι ελληνική ρομαντική κωμική ταινία του 1958, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σε σκηνοθεσία – σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Χορν και Υβόν Σανσόν. Πρόκειται για μία από τις ακριβότερες ελληνικές παραγωγές της εποχής. Ο τίτλος της ταινίας πάρθηκε από τους στίχους του γνωστού τραγουδιού Ο μήνας έχει 9, του Μιχάλη Σουγιούλ.

Η ταινία αφορά τη ζωή ενός φτωχού και δειλού υπαλλήλου τραπέζης (Δημήτρης Χορν), που όταν βλέπει την κοκότα, ερωμένη (Υβόν Σανσόν), του αφεντικού του (Χρήστος Τσαγανέας), την ερωτεύεται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Αργότερα, όμως, όταν θα βρεθεί, κατά λάθος, πλούσιος, γίνεται τολμηρός και τη φλερτάρει, τότε εκείνη ανταποκρίνεται, κι για χάρη της σπαταλάει 1.101.101,10 δραχμές μέσα σε λίγες μέρες. Πού όμως γυρίστηκε η αγαπημένη ταινία; Η ταινία γυρίστηκε στον Πόρο και έμεινε στην ιστορία από τις ρομαντικές σκηνές που γυρίστηκαν στο Λιμανάκι της Αγάπης και στο Νεώριο μπροστά από του Τουρλακάκη, με την ιστορική άγκυρα να φιγουράρει στην άμμο.

Μουσική

Η μουσική σύνθεση της ταινίας προέρχεται από ακόμη έναν καταξιωμένο συνεργάτη της Φίνος Φιλμ, και γενικότερα έναν μεγάλο Έλληνα μουσικό τον Μάνο Χατζιδάκι. Είχαν προηγηθεί οι συνεργασίες: Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Ενώ στο τραγούδι βρέθηκαν οι Κορώνης και Φίλανδρος. Παρόλα αυτά, το τραγούδι που ενέπνευσε τον τίτλο της ταινίας και ακούγεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας, επηρεάζοντας και το ίδιο το σενάριο, δεν είναι του Χατζιδάκι, αλλά του Μιχάλη Σουγιούλ, και ονομάζεται Ο μήνας έχει 9. Με τους στίχους να ανήκουν στον Γιώργο Τζαβέλλα. Το κομμάτι κυκλοφόρησε, το 1953, από τη φωνή του Νίκου Γούναρη και το Τρίο Κιτάρα

Κάστινγκ

Αρχικά, για τον ρόλο του Κλέωνος, προοριζόταν ο Βασίλης Λογοθετίδης, αλλά λόγω επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, ο ρόλος πήγε στον ταλαντούχο, τότε, νεαρό ηθοποιό, Δημήτρη Χορν. Από την άλλη, ο ρόλος της Μπίμπης προοριζόταν για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Με τον Φίνο, τελικά, να επιλέγει την Υβόν Σανσόν, επειδή η δεύτερη ήταν ήδη σταρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ο Φίνος ήθελε η ταινία να έχει διεθνή επιτυχία.

Παρόλα αυτά, επειδή η Σανσόν, αν και ελληνικής καταγωγής, ίσα που μίλαγε τη γλώσσα, έχει ντουμπλαριστεί από την ηθοποιό Θεανώ Ιωαννίδου. Κατά τ’ άλλα το κάστινγκ περιείχε γνωστούς ηθοποιούς ήδη αναγνωρισμένους στο ελληνικό κοινό, όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης (Η ωραία των Αθηνών, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο), ο Χρήστος Τσαγανέας (Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο), ο Περικλής Χριστοφορίδης (Μαρίνα, Η καφετζού), ο Λαυρέντης Διανέλλος (Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Η κάλπικη λίρα), ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Το ποντικάκι, Στέλλα), ενώ άξιο αναφοράς είναι πως η ταινία αποτέλεσε την πρώτη του Παπαγιαννόπουλου με τη Φινός Φιλμ, ωστόσο ακολούθησαν άλλες 30.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις