Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ανοσοποιητικό – Βότανα: Τα δύο κινέζικα θαύματα
PLUS

Ανοσοποιητικό – Βότανα: Τα δύο κινέζικα θαύματα

Ανοσοποιητικό - Βότανα: Τα βότανα λέγεται ότι είναι μεγάλο ατού στην διατροφή μας γενικά, αλλά μερικά κινέζικα βότανα αποτελούν το κλειδί της μακροζωίας και της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η μακροζωία είναι μια θεματική η οποία συζητήθηκε πολύ την χρονιά που πέρασε για ευνόητους λόγους. Όλοι προσπαθήσαμε να βρούμε κάθε δυνατό τρόπο, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να αποφύγουμε τον Κορονοϊό. Τα κινέζικα βότανα είναι αυτά τα οποία έχουν την πρώτη θέση πλέον στον τομέα αυτό. Οι τεχνικές τους μοιάζουν πολύ με τα αρχαία ελληνικά γιατροσόφια. Όλα τα βότανα σε όλο τον κόσμο έχουν τον ίδιο στόχο, να ζούμε ποιοτικότερα και να έχουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Φυσικά δεν αρκούν μόνο τα βότανα για να είμαστε υγιείς, χρειάζεται και μια ισορροπία. Η ισορροπία αυτή πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στις διατροφικές επιλογές, την σωματική άσκηση και τις επισκέψεις στον γιατρό. Μας βοηθούν πάρα πολύ όμως και μας φέρνουν πιο κοντά στην μακροζωία.

Όλες οι τεχνικές χρήσης και κατανάλωσης των βοτάνων μας παραδίδονται, συγκεκριμένα, από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η οποία έχει τις ρίζες της στην αρχαία φιλοσοφία του Ταοϊσμού. Οι κινέζοι γιατροί χρησιμοποιούν τα φυτικά βότανα και ψυχοσωματικές πρακτικές, ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας. Μερικά από τα πολυχρησιμοποιημένα βότανα εξάγονται στην Ευρώπη, και σε όλον τον κόσμο, ως συμπληρώματα διατροφής. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς συνταγογράφηση από τον γιατρό. Αυτό συμβαίνει γιατί σε συνδυασμό με φάρμακα ίσως προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες ή να επηρεάσουν δυσμενώς ασθενείς με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Υπερτροφές

Ανοσοποιητικό – Βότανα: Ginseng και Goji Berry

Το κινέζικο ginseng (panax ginseng) δεν πρέπει να συγχέεται με το αμερικάνικο (Panax quinquefolius) ή το σιβηριανό (Eleutherococcus senticosus). Οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικίλουν. Μερικές απ’ αυτές είναι η βελτίωση της διανοητικής και σωματικής απόδοσης, κατάθλιψη, άγχος, χρόνια κόπωση, τόνωση του ανοσοποιητικού κ.α. Οι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι ακόμα περισσότεροι, επομένως δεν λέγεται αδίκως «ο βασιλιάς των βοτάνων». Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η αϋπνία και μετά με μικρότερη συχνότητα ακολουθούν η αλλαγή στην διάθεση, ζάλη, πονοκέφαλος ταχυκαρδία. Η πιθανότητα παρενεργειών αυξάνεται όταν λαμβάνεται επί χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου. Λαμβάνεται σε διακεκομμένα σχήματα θεραπείας. Μπορεί να το καταναλώσει κάποιος σε χυμούς, σε φαγητά και ως τσάι.

Το Goji Berry ειδικά σε αποξηραμένη μορφή είναι θαυματουργό. Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες και παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καταπολέμα τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και μπαίνουν εμπόδιο στην μακροζωία. Αποτελεί καλή πηγή καροτενοειδών (προβιταμίνης Α), βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου. Όταν κάποιος βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή ή μια γυναίκα κυοφορεί ή έχει ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του πριν αρχίσει να καταναλώνει το συγκεκριμένο φαγητό, γιατί μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία του. Τέλος μπορούμε να το καταναλώσουμε είτε με δημητριακά και γιαούρτι στο πρωινό μας, είτε ως έξτρα συστατικό στο φαγητό μας και γενικά με όποιον τρόπο ευχαριστεί τον καθένα.

Υγιεινά φαγητά

Δείτε ακόμη:

Βγάλτε το στρες από τη ζωή σας με… φαγητό

Με τί παπούτσια μπορώ να συνδυάσω τα baggy jeans;

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις