Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Εμμηνόπαυση – Συμπτώματα: Πώς αντιμετωπίζεται η κλιμακτήριος;
PLUS

Εμμηνόπαυση – Συμπτώματα: Πώς αντιμετωπίζεται η κλιμακτήριος;

Εμμηνόπαυση - Συμπτώματα: Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και εμφανίζονται ήδη από το προηγούμενο στάδιο την κλιμακτήριο, παρόλα αυτά είναι όλα αντιμετωπίσιμα και μη ανησυχητικά.

Η εμμηνόπαυση είναι μια περιόδους σταθμούς στη ζωή μιας γυναίκας. Για μια ακόμα φορά στην ζωή της αλλάζει η λειτουργία του σώματος και του οργανισμού της και την βρίσκει προ εκπλήξεως. Όσο και να έχει ενημερωθεί και προετοιμαστεί γι’ αυτό το στάδιο, ποτέ δεν θα είναι πλήρως έτοιμη, καθώς τα συναισθήματα είναι πολλά. Στην πλειονότητα των γυναικών το πρώτο συναίσθημα είναι η απογοήτευση και η πίεση. Παθαίνουν μια κρίση «ηλικίας» και θέλουν χρόνο να το συνειδητοποιήσουν. Στο τέλος της ημέρας, όμως, οι ίδιες αποφασίζουν αν θα το δουν θετικά ή αρνητικά. Ούτως ή άλλως είναι μία ακόμα φάση που θα ξεπεράσουν. Σίγουρα αν υπάρχει η σωστή ενημέρωση, τότε θα μπορούν να κάνουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους και να αντιμετωπίσουν με ηρεμία την περίοδο αυτή στην ζωή τους.

Στην ψυχολογία μιας γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από την μεγέθυνση των συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και κατά συνέπεια επηρεάζεται ο τρόπος που το σώμα διαχειρίζεται την σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη.  Πρόκειται για δυο ουσίες που συνδέονται με την διάθεση και την κατάθλιψη. Έτσι, το άγχος, η μελαγχολία, η κόπωση και η κακή διάθεση είναι συνήθη συμπτώματα. Πρέπει επομένως να βρεθούν τρόποι χαλάρωσης για κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Όπως γιόγκα, μια βόλτα στην φύση, μασάζ και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ηρεμήσει τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ηρεμήσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση με ψυχραιμία.

Χαλάρωση μασάζ

Εμμηνόπαυση – Συμπτώματα: Νυχτερινές εφιδρώσεις και πρόβλημα στον ύπνο

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι το πιο έντονο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά από τα παρακάτω «κόλπα»:

  • Ελαφρύ ντύσιμο: Μιλάμε για αέρινα υφάσματα που αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει.
  • Ελαφριά σκεπάσματα: Αποφύγετε τα βαριά σκεπάσματα και αντ’ αυτών χρησιμοποιήστε περισσότερα λεπτά, ώστε να τα απομακρύνετε πιο εύκολα.
  • Δροσερό νερό: Πρέπει να υπάρχει στο κομοδίνο δίπλα σας, ώστε να καταναλώνετε κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • Ανοιχτό παράθυρο ή ανεμιστήρας: Μπορείτε να αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο για να σας χτυπάει ο δροσερός αέρας. Αν δεν το επιτρέπει ο καιρός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μικρό ανεμιστήρα.
  • Ντους: Με ένα δροσερό ντους, πριν τον ύπνο θα εξασφαλίσετε την άνεσή σας για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.

Συχνά σημειώνονται διάφορες ταραχές στον ύπνο με πιο συχνή την αϋπνία. Προκειμένου να το αντιμετωπίσετε δημιουργείστε ένα πρόγραμμα ύπνου. Να πηγαίνετε, δηλαδή, για ύπνο και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες ακόμα και στο ρεπό σας. Πριν αποφασίσετε να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να χαλαρώσετε πρώτα με λίγη ήρεμη μουσική, ένα καλό βιβλίο και με χαμηλό φωτισμό, ώστε να μπει ο οργανισμός στο σωστό κλίμα. Η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος είναι επίσης μια έξυπνη λύση, για παράδειγμα χαμομήλι ή λουίζα που βοηθά στις κατακρατήσεις. Φυσικά και θα πρέπει να αποφύγετε τηλεόραση, υπολογιστή ή κινητό, καθώς και τον καφέ τις απογευματινές ώρες, γιατί φέρνουν υπερένταση και μας δυσκολεύουν στον ύπνο.

Ύπνος ζέστη

Εμμηνόπαυση – Συμπτώματα: Πόνοι στην πλάτη και ακράτεια

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εμμηνόπαυση και τους πόνους στην μέση, οι οποίοι αυξάνονται, όταν η γυναίκα μπαίνει στην κλιμακτήριο. Μια μελέτη στο Journal of the North American Menopause Society έδειξε πρόσφατα ευρήματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη οιστρογόνων παίζει σημαντικό ρόλο στην εκφύλιση των μεσοσπονδύλιο δίσκων. Αυτοί λειτουργούν ως «μαξιλάρια» ανάμεσα στους σπόνδυλους, τα κόκκαλα της σπονδυλικής στήλης. Επομένως με την αλλοίωσή τους αυξάνονται και οι πόνοι στην μέσοι. Συνήθως οι πόνοι στην μέση μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσιοθεραπεία, μασάζ, ασκήσεις για την σωστή στάση του σώματος, ασκήσεις ισορροπίας κ.λπ.

Η ακράτεια είναι με βεβαιότητα μια άβολη κατάσταση και κάνει τον οποιοδήποτε να νιώθει άσχημα. Παρόλα αυτά, πρέπει να σκέφτεστε ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα στο τέλος της ημέρας. Πριν καταλήξετε σε κάποιο χειρουργείο ή κάποια φαρμακευτική αγωγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποια από τις παρακάτω λύσεις:

  • Αρκετό νερό: Θα κάνει τα ούρα σας πιο λεπτόρρευστα
  • Όχι καφεΐνη: Τα καφεϊνούχα ροφήματα αυξάνουν την λειτουργία της ουροδόχου κήστης.
  • Ασκήσεις Kegel: Βοηθούν στην σύσφιξη των χαλαρωμένων μυών του πυελικού εδάφους. Μειώνουν την ακράτεια και βελτιώνουν την σεξουαλική ζωή.

Εμμηνόπαυση – Συμπτώματα: Σεξουαλικά προβλήματα και συμπληρώματα

Η σεξουαλική ζωή δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την σημαντική αλλαγή. Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου και αποτελεί συχνό πρόβλημα στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Φυσικά και έχει έντονο αντίκτυπο στην ποιότητα του σεξ, αλλά υπάρχου λύσεις και γι’ αυτό το κομμάτι:

  • Κολπικά λιπαντικά: Διευκολύνει την σεξουαλική επαφή, διότι μειώνει την τριβή όταν ο κόλπος είναι ξηρός. Προτιμήστε αυτά με βάση υδατοδιαλυτά συστατικά και όχι βαζελίνη ή άλλα πετρελαιοπαράγωγα, γιατί μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό.
  • Κολπικές γέλες: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο συχνά και διαρκούν περισσότερο από τα λιπαντικά. Ενυδατώνουν και αναπληρώνουν την υγρασία σε ήπια κολπική ατροφία.
  • Συχνή σεξουαλική επαφή: Η πιο συχνή σεξουαλική δραστηριότητα τονώνει την κυκλοφορία του αίματος σε εκείνη την περιοχή με αποτέλεσμα καλύτερη υγεία του κόλπου.

Τα συμπληρώματα διατροφής θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου. Πολλά βοηθητικά βότανα κυκλοφορούν σε μορφή συμπληρώματος με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουν περισσότεροι. Για παράδειγμα η τσιμιτσιφούγκα (Black Cohosh), το νυχτολούλουδο ή (Evening primrose oil), η αγγελική, το φασκόμηλο κ.ά. Πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να βρείτε ασκήσεις και δραστηριότητες καθημερινά να σας χαλαρώνουν. Αν τα κάνετε αυτά αναμένοντας αυτή την ώρα ή κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τότε σίγουρα θα το περάσετε πιο «ελαφριά» και άνετα. Θα δείτε τα πράγματα με ψυχραιμία και αισιοδοξία και θα τα αντιμετωπίσετε τοιουτοτρόπως.

Χαμομήλι

Δείτε ακόμη:

Πώς η παχυσαρκία συνδέεται με τον εγκέφαλο
Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι λένε τα άστρα για το Σάββατο
Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας για ενέργεια και καλή διάθεση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις