Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Παχυσαρκία εγκέφαλος: Εντυπωσιακή ανακάλυψη
PLUS

Παχυσαρκία εγκέφαλος: Εντυπωσιακή ανακάλυψη

Παχυσαρκία εγκέφαλος: Μελέτη διακεκριμένου Έλληνα γιατρού βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος αναφορικά με την παχυσαρκία.

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη αναφορικά με την παχυσαρκία κατέληξε ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Παιδιού στις ΗΠΑ.  Σύμφωνα με αυτή, το μυστικό καταπολέμησης της παχυσαρκίας θα μπορούσε να βρίσκεται σε μια περιοχή του εγκεφάλου μας, καθιστώντας την καταπολέμηση της ευκολότερη από ότι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε στο μέλλον να προσφέρει στους κλινικούς γιατρούς νέα εργαλεία καταπολέμησης της παχυσαρκίας, που λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας.

Εντυπωσιακά παραδείγματα μιλούν για ένα, φερ’ ειπείν, απλό ρινικό σπρέι, που θα μπορούσε να παροτρύνει τους ασθενείς, όχι μόνο να κάνουν σωματική άσκηση, αλλά και να αποφεύγουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Με απλά λόγια η ομάδα του γιατρού ανακάλυψε ότι απενεργοποιώντας ένα γονίδιο στον εγκέφαλο των ποντικών παρατηρείται μειωμένη διάθεση για κατανάλωση εύγευστης τροφής και αυξημένο κίνητρο για εθελοντική άσκηση. Ασφαλώς τονίζεται παράλληλα στην μελέτη ότι «η άσκηση και η υγιεινή διατροφή παραμένουν η πρώτη γραμμή θεραπείας για ασθενείς με παχυσαρκία».

Μπέργκερ και πατάτες

Παχυσαρκία εγκέφαλος: Το «μονοπάτι» της ανταμοιβής

Η συγκεκριμένη περιοχή συσχετίζεται με το «μονοπάτι» της ανταμοιβής, με τα αντίθετα ερεθίσματα και με την επεξεργασία τόσο θετικών όσο και αρνητικών εμπειριών. Για αυτό το λόγο, έχει μελετηθεί σχετικά με τον εθισμό στη νικοτίνη, την απογοήτευση, την κατάθλιψη, το άγχος, και μια σειρά από άλλες διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση. Ο Δρ. Στρατάκης και η ομάδα του επισημαίνουν ότι αυτή η έρευνα μπορεί να μην αποτελεί εξήγηση για όλους τους τύπους παχυσαρκίας. Παρόλα όμως αυτά, εκτιμούν ότι στοχεύοντας το συγκεκριμένο γονίδιο θα μπορέσουν να λάβουν κάποιες απαντήσεις για τις διατροφικές διαταραχές.

 

Παχύσαρκοι

 

Παχυσαρκία εγκέφαλος: Τεράστιες οι δυνατότηες της νέας έρευνας

Ο Δρ. Στρατάκης σημειώνει ότι «η ιδέα είναι, εάν κάποιος βρει έναν αναστολέα βραχείας δράσης που θα δρούσε κατευθείαν στον εγκέφαλο, για παράδειγμα ένα ρινικό σπρέι, εάν ξυπνούσατε το πρωί και θέλατε να ασκηθείτε χωρίς όμως να έχετε διάθεση για άσκηση, μπορεί παίρνοντας το ρινικό σπρέι, η διάθεσή σας να άλλαζε δραματικά και να θέλατε να τρέξετε». Προς το παρόν, ο Δρ. Στρατάκης ελπίζει ότι και άλλοι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν αυτήν την έρευνα. «Είναι τεράστιες οι δυνατότητες αυτής της έρευνας, καθώς φαίνεται να έχει σχέση με την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή αλλά και άλλες πιθανές συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατανάλωση επιβλαβών ουσιών και δραστηριοτήτων», τονίζουν οι συνεργάτες του.

Μεζούρα και χάπια
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις