ΤΡΙΤΗ

09

ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Πέτρος Ξεκούκης κορονοϊός: «Η πανδημία δημιούργησε συνανθρώπους ρουφιάνους»
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέτρος Ξεκούκης κορονοϊός: «Η πανδημία δημιούργησε συνανθρώπους ρουφιάνους»

Αφοπλιστικός ήταν ο γνωστός και αγαπημένος ηθοποιός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κάμερα του «Έλα χαμογέλα» και τη δημοσιογράφο Μαίρη Αργυριάδου. Ο λόγος για τον Πέτρο Ξεκούκη, ο οποίος ξέσπασε για τον κορονοϊό. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Ξεκούκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όλον αυτόν τον καιρό δεν φοβάμαι καθόλου, διότι σε αυτόν που φοβάται, δημιουργείται πανικός. Και στον πανικό μπορεί να κάνεις λάθη. Αυτός ο ιός δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο κακό! Ανθρώπους ρουφιάνους, που κάθονται και καταδίδουν τι κάνει ο συνάνθρωπος τους. Άκουγα κόσμο που έλεγε ότι πήγε στον Άγιο Δημήτριο και κόλλησαν! Γιατί δεν μιλάμε για όλους τους άλλους που πήγαν και παραβίασαν την καραντίνα, να μην πούμε ονόματα και κόμματα, στις 17 Νοέμβρη; Η Θεία Κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτη και το λέει ο ίδιος ο Θέος».

«Κολλάει δηλαδή στην εκκλησία, που είναι άτομο παρά άτομο μέσα σε έναν ναό πανύψηλο πενήντα μέτρων και δεν κολλάει στο σούπερ μάρκετ;» αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο ηθοποιός. Παράλληλα, ο Πέτρος Ξεκούκης μίλησε εκ νέου για την γνωριμία με τον Άγιο Παϊσιο αποκαλύπτοντας πως έχει σήμερα στην κατοχή του το σκουφάκι του!

Πέτρος Ξεκούκης: Η βαθιά πίστη στον Θεό

Γεννημένος το 1962 στα Μέγαρα και, όντας το ένα από τα τρία παιδιά μιας μικροαστής οικογένειας, από την παιδική του ηλικία ακολουθούσε τις θρησκευτικές παραδόσεις της οικογένειάς του, η οποία είχε μεγάλη πίστη στον Θεό. «Η οικογένειά μου είχε βαθιά πίστη στον Θεό. Και η μητέρα μου και ο πατέρας μου. Ο αδερφός της γιαγιάς μου ήταν Αγιορείτης μοναχός. Μάθαινα κοντά στο ράσο και το αγαπώ. Είχα τη χαρά, λοιπόν, από τα παιδικά μου χρόνια ν’ ακούω ιστορίες και τα λόγια της γιαγιάς μου για τον Θεό κ.λπ. και να πορεύομαι με αυτά. Είναι μια παρακαταθήκη ωραία. Μεγάλη ευλογία! Δεν έχουν πολλοί άνθρωποι την ευλογία και την πίστη…».

Από μικρό παιδί είχε εκκλησιαστική κλήση και τις ωραιότερες αναμνήσεις. «Μέχρι και την έκτη δημοτικού, θυμάμαι, ντυνόμουν παπαδάκι και μάλωνα για το θυμιατό! Δεν ήθελα το εξαπτέρυγο κ.λπ. Πάντα το θυμιατό. Πηγαίνοντας και τώρα στην Εκκλησία -και βλέποντας τα παιδιά- ονειροπολώ τις στιγμές στον χώρο της Εκκλησίας. Με την αγνή ψυχή που είχαμε…».

Μικρός σκεφτόταν να γίνει ιερέας, αλλά τον κέρδισε η υποκριτική. «Πέρναγε από το μυαλό μου να γίνω ιερέας, αλλά καταλάβαινα ότι είναι πολύ δύσκολο. Πήγα σε μοναστήρι για να δω, αλλά από το τέλος της πρώτης εβδομάδας με αρχές της δεύτερης ήθελα να φύγω. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν και παραμένουν κλεισμένοι στο μοναστήρι».

Ωστόσο, όπως λέει, «θλίβομαι που βάλλεται το ράσο, που κοιτάζουν το κακό…».

Πέτρος Ξεκούκης

Πέτρος Ξεκούκης: Η αδερφή του

Η αδερφή του από πολύ μικρό κορίτσι ασπάστηκε τα θεία και αφιερώθηκε στον Θεό. Ο κ. Ξεκούκης μιλά για την απόφασή της να μπει σε μοναστήρι στα Μέγαρα, 7 χλμ. από το πατρικό τους σπίτι. «Σκεφτείτε ότι μονάζει από το 1979. Ήρθε η ώρα της και το 2006 έγινε ηγουμένη στην ιστορική μονή του Αγίου Ιερόθεου, του πρώτου επισκόπου Αθηνών και του αγίου που βρισκόταν στην κηδεία της Παναγίας…».

Τα λόγια του ηθοποιού για την αδερφή του, ηγουμένη Ισιδώρα, θεολόγο και υμνογράφο, συγκινούν: «Από μικρό κοριτσάκι η αδερφή μου βρισκόταν πάντα στην εκκλησία. Δεν τη θυμάμαι σε καμία άλλη φάση της ζωής της. Πάντα στην εκκλησία. Δεν έβλεπε ποτέ τηλεόραση. Νήστευε πάντα Τετάρτη και Παρασκευή. Θα παντρευτώ τον χριστούλη, έλεγε μικρούλα».

Πέτρος Ξεκούκης