Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μάσκα κορονοϊός: Γιατί όσοι έχουν κάνει εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να την φοράνε
ΚΟΣΜΟΣ

Μάσκα κορονοϊός: Γιατί όσοι έχουν κάνει εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να την φοράνε

Μάσκα κορονοϊός: Πολλοί ερευνητές ανησυχούν πως μετά τους εμβολιασμούς ο κόσμος θα είναι πιο ανέμελος.

Μάσκα κορονοϊός: Η μάσκα στην εποχή του κορονοϊού έχει γίνει μόνιμο αξεσουάρ. Από εκεί που φορούσαν μόνο οι γιατροί, πλέον ο καθένας μας όταν θέλει να πάει κάπου, ή ακόμα και όταν εργάζεται πρέπει να την φοράει. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στην Αγγλία, η Αμερική ξεκινά επίσης εμβολιασμούς, ενώ η Ευρώπη περιμένει έγκριση από την FDA. Και φυσικά όλοι αναρρωτιόμαστε αν μετά το εμβόλιο θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Πολλοί ερευνητές ανησυχούν πως μετά τους εμβολιασμούς ο κόσμος θα είναι πιο ανέμελος. Γι’ αυτό, παρά τον εμβολιασμό, συνίσταται να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, εωσότου τουλάχιστον ξεκαθαριστεί σε ποιο βαθμό τα εμβόλια μειώνουν και τον ίδιο τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που βρίσκεται υπό μελέτη. Τα τρία εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Οξφόρδης/AstraZeneca, με βάση τις έως τώρα κλινικές δοκιμές τους, φαίνονται πολύ καλά στο να αποτρέπουν την εκδήλωση νόσου Covid-19, όμως είναι ακόμη ασαφές πόσο καλά μπορούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση του κορονοϊού, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δοκιμές των εμβολίων έχουν δείξει ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μολυνθούν χωρίς ωστόσο να εμφανίσουν συμπτώματα. Έτσι θα κάνουν διασπορά του ιού δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. «Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι από τη στιγμή που εμβολιάζονται, δεν θα χρειάζεται να φοράνε πια μάσκα, όμως μπορεί να είναι ακόμη μεταδοτικοί», δήλωσε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» η ανοσολόγος-λοιμωξιολόγος Μιχάλ Ταλ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Αγώνας δρόμου

«Είναι ένας αγώνας δρόμου: εξαρτάται από το αν ο ιός θα αναπαραχθεί πιο γρήγορα ή αν το ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορέσει να τον ελέγξει ταχύτερα. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό ερώτημα», επεσήμανε η ανοσολόγος Μάριον Πέπερ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται από το στόμα ή από τη μύτη, είναι καλύτερα από τα ενδομυϊκά στην αποτροπή των αναπνευστικών ιών. Είναι κάτι που πιθανώς θα επιδιωχθεί στην επόμενη γενιά εμβολίων κατά του κορονοϊού, ώστε να δημιουργείται ταχύτερη ανοσία στη μύτη και στην υπόλοιπη αναπνευστική οδό, όπου και χρειάζεται περισσότερο. Εναλλακτικά, στο μέλλον όσοι κάνουν το ενδομυϊκό εμβόλιο, θα παίρνουν στη συνέχεια μια διαφορετική δόση που θα ενισχύει ειδικά το βλεννογόνο της μύτης και του στόματος.

Μέχρι στιγμής τα εμβόλια ροστατεύουν καλύτερα τους πνεύμονες ωστόσο δεν προστατεύουν τη μύτη που είναι και η βασική είσοδος του ιού. «Η αποτροπή της σοβαρής νόσου είναι ευκολότερη, της ήπιας νόσου πιο δύσκολη, ενώ όλων των λοιμώξεων το πιο δύσκολο πράγμα απ’ όλα», ανέφερε ο ανοσολόγος Ντίπτα Μπατατσάρια του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Πάντως τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τελικά τα εμβόλια θα καταστέλλουν τον κορονοϊό ακόμη και στη μύτη ή στο λαιμό αρκετά αποτελεσματικά, ώστε οι εμβολιασμένοι όχι απλώς να προστατεύονται οι ίδιοι, αλλά επίσης να μην κολλάνε άλλους ανθρώπους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις