Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Μπάιντεν: Συγχαρητήρια με καθυστέρηση
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Μπάιντεν: Συγχαρητήρια με καθυστέρηση

Ερντογάν - Μπάιντεν: Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι ισχυροί διμερείς δεσμοί θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης

Ερντογάν – Μπάιντεν: Με καθυστέρηση έφτασε το μήνυμα συγχαρητηρίων από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον νεοκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν επισήμανε την «αποφασιστικότητα» της Άγκυρας «να εργαστεί στενά με την αμερικανική διοίκηση» το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας πως «η ισχυρή συνεργασία και συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη.

«Οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο καθιστούν απαραίτητες την ανάπτυξη και την ενίσχυση των σχέσεών μας στη βάση του κοινού συμφέροντος και των κοινών αξιών», ανέφερε ο Ερντογάν στο μήνυμά του, που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική προεδρία.

Πολλά μέτωπα, κρίσιμη περίοδος

Αρχικά η εκλογή Μπάιντεν οδήγησε στην πτώση της τουρκικής λίρας, ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλαμβάνει την ηγεσία σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει ανοίξει πολλά διπλωματικά μέτωπα. Τα βλέμματα στρέφονται στο πώς θα διαχειριστεί ο νέος πλανητάρχης την προκλητική στάση του Ερντογάν.

Εξηγώντας γιατί ο Τούρκος πρόεδρος άργησε να συγχαρεί τον Μπάιντεν, το CNN είχε αναφέρει ότι με τον Τραμπ στην εξουσία, στον Ερντογάν έχει δοθεί σε μεγάλο βαθμό carte blanche (το «ελεύθερο» σε ελεύθερη μετάφραση) για να κάνει ό,τι θέλει. «Αυτή θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία με τον Μπάιντεν, τον οποίο ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ως εκλεγμένο πρόεδρο» επισημαίνεται.

Μιλώντας πέρυσι στην εκπομπή The Weekly των New York Times, ο Μπάιντεν είπε ότι «ανησυχεί» για την Τουρκία και πως θα υιοθετούσε «μια πολύ διαφορετική προσέγγιση» στις σχέσεις με τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ηγεσίας της τουρκικής αντιπολίτευσης και των Κούρδων .

Το μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στα θέματα που αφορούν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ έστειλε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι στην πρώτη αντίδραση Τούρκου αξιωματούχου μετά τη νίκη Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 7 π Οκτάι είπε ότι αν και η φιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ βοήθησε την Τουρκία να αντιμετωπίσει αρκετά ζητήματα, τα κανάλια επικοινωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και πριν

Δείτε ακόμη

Σύμβουλος Μπάιντεν “κατά” Μακρόν για Τουρκία: Ναι στην πίεση, όχι στις κυρώσεις

«Βόμβα»: Ο ηγέτης της Γερουσίας δεν αναγνωρίζει τη νίκη Μπάιντεν
Οικογενειακή επιχείρηση Ερντογάν το κράτος – “Ο γαμπρός, ως αποδιοπομπαίος τράγος”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις