Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μπαίντεν – Ελληνοτουρκικά: Σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ “ξεδιπλώνει” τις προθέσεις του
ΞΕΔΙΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ

Μπαίντεν – Ελληνοτουρκικά: Σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ “ξεδιπλώνει” τις προθέσεις του

Μπαίντεν - Ελληνοτουρκικά: Η διεθνής κοινότητα βρέθηκε πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας, ανέφερε ο Μάικλ Κάρπεντερ, εξωτερικός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν

Μπαίντεν – Ελληνοτουρκικά: Ο Μάικλ Κάρπεντερ, Managing Director στη δεξαμενή σκέψης Penn Biden Center και εξωτερικός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν επισήμανε, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ με τίτλο «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές: Μία Επανεκκίνηση;», πως η Τουρκία συμπεριφέρεται ανεύθυνα και όχι ως σύμμαχος και αυτό είναι ένα γεγονός που θα το δει η νέα κυβέρνηση Μπάιντεν. «Η Τουρκία που είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ συμπεριφέρεται ανεύθυνα και επιθετικά, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ», είπε ο σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Πολλά από τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τουρκική προκλητικότητα θα πρέπει να τα λύσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ», τόνισε ο Μάικλ Κάρπεντερ, παραδεχόμενος πως η διεθνής κοινότητα βρέθηκε πολύ κοντά σε πολεμική σύρραξη Ελλάδας – Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο Μάικλ Κάρπεντερ τάχθηκε υπέρ της άσκησης πίεσης προς την Τουρκία και εξήγησε πως Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη μαζί έχουν τρόπους να πιέσουν την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. «Η Τουρκία στηρίζεται στην ανοιχτή οικονομία και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», είπε.

Δεν συμφωνεί με Μακρόν

Δεν συμφώνησε όμως με τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, που ζητά να παγώσουν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σύνδεσης, ούτε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν εξήγησε πως έχουν τρόπο να πιέσουν την Τουρκία χωρίς να επιβάλλουν κυρώσεις που μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Ο Managing Director της δεξαμενής σκέψης Penn Biden Center τόνισε πως ούτε η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της, ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ και πρέπει να υπάρξει καλός συντονισμός και συνεργασία, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί το ένα μέλος να απειλεί ένα άλλο μέλος. Οταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι ενωμένοι θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις, επισήμανε ο Μάικλ Κάρπεντερ.

Αποτυχία συνεργασίας

Ο κ. Κάρπεντερ αναφέρθηκε και στην αποτυχία συνεργασίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία όχι στο στρατιωτικό επίπεδο αλλά στα θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο Ερντογάν πάντως, δεν έχει συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν

«Η Τουρκία θα συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών εκλογών μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος», δήλωσε την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν είχε αποθεωθεί από τον Τραμπ για τον τρόπο που χειρίστηκε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Παρά τις πιέσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως για τα S-400, ο Τραμπ είχε αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Τούρκο πρόεδρο να πράξει ότι θέλει. Αυτό θα αλλάξει με τον Μπάιντεν, εκτιμά η φον Χίπελ, την ώρα που η Τουρκία δηλώνει πως θα τοποθετηθεί μόλις υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα για τις εκλογές, παρακολουθώντας μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας και πως θα έχει «έναν εντελώς διαφορετικό χειρισμό» των σχέσεων με την χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος με τους Κούρδους. Σύμφωνα με το CNN, ο Ερντογάν έχει ρισκάρει πολλάκις την σχέση του με το ΝΑΤΟ και ο Μπάιντεν έχει τονίσει πως «θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις του» μην αποκλείοντας και ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Αγκυρα.

Οκτάι για εκλογή Μπάιντεν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, τις φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον μιας κρατικής, τουρκικής τράπεζας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Οκτάι επεσήμανε ότι αν και η φιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη διευθέτηση αρκετών ζητημάτων, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον θα λειτουργούν όπως πριν.

Ιωάννης Μάζης: Να κρατάμε μικρό καλάθι για τον Μπάιντεν
Δείτε ακόμη
Τα βλέμματα στον Μπάιντεν: Τι να περιμένουν Ελλάδα & Τουρκία
Θα… φοβηθεί τον Μπάιντεν ο Ερντογάν;
Βαληνάκης: Με τον Μπάιντεν, δεν θα δούμε θεαματική στροφή

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις