Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αρμενία – Ελλάδα: Έλληνες μισθοφόροι θα έρθουν να πολεμήσουν, λέει αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν
"ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ.. ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ"

Αρμενία – Ελλάδα: Έλληνες μισθοφόροι θα έρθουν να πολεμήσουν, λέει αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία - Ελλάδα: «Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην Γκάντζα... είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αρμενία – Ελλάδα: «Η Αρμενία θα φέρει μισθοφόρους Αρμενικής καταγωγής από την Ελλάδα για να πολεμήσουν στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της χώρας την Παρασκευή. Ο Hikmet Hajiyev, βοηθός του Αζέρου Προέδρου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι έλαβε πληροφορίες ότι «άνθρωποι αρμενικής καταγωγής από ορισμένες δυτικές χώρες θα έρθουν να πολεμήσουν εναντίον του Αζερμπαϊτζάν ως μαχητές και μισθοφόροι». «Καλούμε αυτά τα κράτη να μείνουν μακριά από τέτοιες προκλήσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν και να λάβουν μέτρα. Οι πολίτες αυτών των χωρών θα γίνουν στόχοι εάν συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Η προπαγάνδα δεν έχει όριο στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αποδεικνύεται καλός μαθητής της «δασκάλας» Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Το ότι αρκετοί Αρμένιοι της Ελλάδας εξέφρασαν την επιθυμία τους να πάνε στην πατρίδα τους και να πολεμήσουν, δεν τους κάνει μισθοφόρους και σίγουρα δεν είναι πρόκληση. Ο Hajiyev εγκάλεσε επίσης τους ξένους δημοσιογράφους που εργάζονται στις περιοχές των αρμενικών δυνάμεων, προσθέτοντας ότι «παραμένουν παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές».

Σημειώνοντας ότι η Αρμενία έφερε σκόπιμα ξένους δημοσιογράφους σε αυτές τις περιοχές των έντονων συγκρούσεων, ο Hajiyev είπε ότι η κυβέρνηση του Ερεβάν θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλειά τους, την ώρα που το Αζερμπαϊτζάν ήδη επιτίθεται στους εκπροσώπους του Τύπου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Γάλλους της Le Monde. Τόνισε επίσης ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν «κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό κατά του Αζερμπαϊτζάν». Βέβαια, από όσα έχουν γίνει γνωστά, οι Έλληνες Anonymous ήταν αυτοί που… διέλυσαν το αζερικό δίκτυο, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στην Αρμενία. «Πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις στο χώρο πληροφοριών του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μαίνονται οι συγκρούσεις- Εκτοξεύονται ρουκέτες

Νέα πλήγματα, τα οποία ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, συντάραξαν σήμερα τη Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων αυτονομιστών και δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Γύρω στις 09.30 (τοπική ώρα, 08.30 ώρα Ελλάδας) ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, λίγο πριν σημειωθούν οι εκρήξεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για «εκτοξεύσεις ρουκετών», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Τις τελευταίες ημέρες, η πόλη έχει υποστεί πολλούς βομβαρδισμούς αυτού του είδους, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους να πηγαίνουν σε υπόγεια και καταφύγια για να προφυλαχθούν. Από το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, η Στεπανακέρτ δεν έχει ηλεκτροδότηση. Σύμφωνα το υπουργείο Εξωτερικών των αυτονομιστών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν «έθεσαν στο στόχαστρό τους το κτίριο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» την προηγούμενη νύχτα. Στο κέντρο της πόλης, οι καταστροφές ήταν, ωστόσο, περιορισμένες, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου, πριν από τα πλήγματα που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι «αρμενικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες στις πόλεις Τάρταρ και Χοραντίζ, στην περιοχή Φιζούλι, από το Χανκεντί», το αζέρικο όνομα του Στεπανακέρτ. «Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε αντίποινα εναντίον του εχθρού», ανέφερε το υπουργείο.

Η Τουρκία αγνοεί τις εκκλήσεις για κατάπαυση πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Κατηγορεί την Αρμενία

Η Τουρκία καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, εναντίον της αζερικής πόλης Γκάντζα και επανέλαβε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν στην αυτοάμυνα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων του. «Οι επιθέσεις της Αρμενίας με στόχο τους αμάχους στην Γκάντζα… είναι μια νέα εκδήλωση της παράνομης στάσης της Αρμενίας. Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Άγκυρα υποστηρίζει το Μπακού και έχει απορρίψει εκκλήσεις άλλων χωρών για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του, την Γκάντζα, σε μια κλιμάκωση του πολέμου στον νότιο Καύκασο, η οποία ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, ενώ η Αρμενία αρνήθηκε ότι κατηύθυνε πυρά «οιουδήποτε είδους» προς το Αζερμπαϊτζάν. Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε σήμερα ότι θα καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στην Αρμενία, από τους οποίους η τελευταία εκτοξεύει πυρά εναντίον αζερικών πόλεων.

Νεκροί Σύριοι που έστειλε η Τουρκία

Τουλάχιστον 64 μαχητές από τη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν σκοτωθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών ανάμεσα στους Αζέρους και τους Αρμένιους στον θύλακα αυτόν που ελέγχουν οι αυτονομιστές, ανέφερε χθες Σάββατο μη κυβερνητική οργάνωση. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 1.200 Σύροι, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, στάλθηκαν από την Τουρκία να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αυτονομιστών, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν. Ως πρότινος η ΜΚΟ αναφερόταν σε περίπου 850 μαχητές, οι οποίοι στάλθηκαν στην περιοχή εδώ και μια εβδομάδα.

Τουλάχιστον 36 από τους Σύρους αντάρτες σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τις απώλειες στις τάξεις τους να φθάνουν τις 64. Αφότου ξέσπασαν εχθροπραξίες, η Αρμενία κατηγορεί την Τουρκία ότι στέλνει Σύρους «μισθοφόρους» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμως, η Άγκυρα δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες αυτές.

Από την 27η Σεπτεμβρίου μαίνονται σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κατά πλειονότητα Αρμένιοι οι οποίοι αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης με τουλάχιστον 30.000 νεκρούς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Παρασκευή ότι περίπου 300 «τζιχαντιστές» έφυγαν από τη Συρία και πήγαν στο Αζερμπαϊτζάν να πολεμήσουν περνώντας από την Τουρκία, κρίνοντας πως ξεπεράστηκε μια «κόκκινη γραμμή».

Η Άγκυρα έχει σκοπό να «πυροδοτήσει» την κρίση, συνεχίζοντας «την πάγια συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος σε πολλές χώρες, όπου δημιουργεί εντάσεις και ρίχνει λάδι στη φωτιά», ανέφερε ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA…

Δείτε ακόμη
Αρμενία, μια πανέμορφη χώρα στο “στόμα του λύκου”
Απέναντι σε όλους η Τουρκία – Πολλά τα μέτωπα, τσακισμένη η οικονομία
Οι Αρμένισσες κομάντο στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Έλληνας πρώην υπαξιωματικός ετοιμάζεται για Ναγκόρνο – Καραμπάχ: «Θα τσακίσω τον Τούρκο»
Διψάει για πόλεμο η Τουρκία: «Απορρίπτουμε τις ρηχές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρος»
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το όραμα του Ερντογάν και ο ISIS

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις