Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ελλάδα: Το “ευχαριστώ” της προέδρου των Αρμενίων στη χώρα μας
ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ελλάδα: Το “ευχαριστώ” της προέδρου των Αρμενίων στη χώρα μας

Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ελλάδα: Σύμφωνα με την Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, αυτό που έχει σοκάρει την αρμενική κοινότητα είναι η ωμή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ήδη στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τζιχαντιστές.

Ναγκόρνο Καραμπάχ – Ελλάδα: Mε μεγάλη ανησυχία 70.000 πολίτες από την Αρμενία που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όσοι, μάλιστα, διατηρούν δεσμούς με την πατρίδα τους επικοινωνούν καθημερινά μεταφέροντας το πολεμικό κλίμα που υπάρχει μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στο Αρτσάχ οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποστηριζόμενες ανοικτά από την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Αρτσάχ είναι η νέα ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κατοικείται από Αρμένιους που κατά βάση είναι Ορθόδοξοι, είναι αυτόνομη Δημοκρατία που λειτουργεί ως de facto μέρος της Αρμενίας και διεκδικείται από το Αζερμπαϊτζάν με τις πλάτες της Τουρκίας.

Το ethnos.gr επικοινώνησε με την πρόεδρο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, η οποία από την πλευρά της έκανε δημόσια έκκληση για την άμεση κατάπαυση των πολεμικών συγκρούσεων, ενώ κάλεσε τους Αρμένιους αλλά και τους Έλληνες στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον αρμενικό λαό που θα γίνει την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, στις 17.00 στο Σύνταγμα. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει πολλά, διότι η προπαγάνδα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας έχει δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει την επίθεση και ποιος αμύνεται. Η μάχη είναι άνιση. Η Αρμενία είναι ο Δαβίδ και απέναντι έχει τον Γολιάθ. Βέβαια, όπως γνωρίζουμε, ο Δαβίδ είναι αυτός που νίκησε τον Γολιάθ και το ίδιο συνέβη και άλλες φορές που το Αζερμπαϊτζάν έκανε επιθέσεις. Και το 2016 το Αζερμπαϊτζάν είχε κάνει επίθεση. Τότε οι συγκρούσεις κράτησαν τέσσερις ημέρες και σταμάτησαν με την παρέμβαση του ΟΗΕ. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η σημερινή συνεδρίαση του ΟΗΕ».

Οι πολίτες είναι στα καταφύγια

Η πρόεδρος των Αρμενίων στην Ελλάδα είναι σε καθημερινή επαφή με την πατρίδα και μαθαίνει όλα τα νέα: «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση γιατί γίνονται απευθείας επιθέσεις από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν μέσα στην πόλη του Στεπανακέρτ. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικούν μόνο Αρμένιοι. Τα μεγάλα προβλήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ διογκώθηκαν από την προσάρτηση της περιοχής από τον Ιωσήφ Στάλιν στην ΕΣΣΔ, η οποία όταν κατέρρευσε άφησε εκτεθειμένους τους Αρμενίους. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι πολίτες είναι στα καταφύγια. Τα σχολεία έχουν κλείσει. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για να συγκεντρωθούν φάρμακα, τρόφιμα, ρούχα για τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη».

Η ωμή παρέμβαση Τουρκίας και Ερντογάν

Σύμφωνα με την Χαρουτουνιάν Χριψιμέ, αυτό που έχει σοκάρει την αρμενική κοινότητα είναι η ωμή παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ, όπως είπε, είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πως ήδη στην πρώτη γραμμή και στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται τζιχαντιστές που φτάνουν από τη Συρία και τη Λιβύη: «Είναι σοκαριστική η ανοικτή ανάμειξη της Τουρκίας σε βάρος της Αρμενίας. Οι δηλώσεις του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου δεν επιδέχονται αμφισβήτηση για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την επιχείρηση, ενορχηστρώνει προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στην διεθνή κοινότητα και επιβεβαιώνεται η παρουσία χιλιάδων τζιχαντιστών στο μέτωπο κυρίως προερχόμενοι από τη Συρία. Όλα αυτά δίνουν άλλη διάσταση σε αυτή την στρατιωτική επίθεση».

Το όραμα της μεγάλης Τουρκίας

Σε ερώτηση για το τι προηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δύο χωρών η Χαρουτουνιάν Χριψιμέ είπε: «Εδώ και ένα μήνα Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία έκαναν μεγάλης έκτασης ασκήσεις και στρατιωτικά γυμνάσια που ανησυχούσαν τους Αρμενίους. Ναι, ήταν ένας αιφνιδιασμός αλλά και αυτή τη φορά οι Αρμένιοι θα σταθούν όρθιοι για τα ιδανικά και τα χώματα τους. Η Αρμενία δέχεται μία μεγάλη στρατιωτική επίθεση. Είναι προφανές πως από πίσω βρίσκεται το παντουρανικό όραμα του Ταγίπ Ερντογάν και των Τούρκων. Καταπιέζουν, λεηλατούν και καταστρέφουν τα δικαιώματα των τριγύρω λαών με προφανή σκοπό να τους καταστρέφουν».

Ευχαριστούμε τους Έλληνες

Οπως τονίζει η Χαρουτουνιάν Χριψιμέ είναι συγκινητική η μεγάλη συμπαράσταση που δέχεται η κοινότητα των Αρμενίων από τους Έλληνες, ενώ οι Αρμένιοι σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεσηκωθεί δηλώνοντας την πρόθεση τους να ταξιδέψουν ακόμα και στην πρώτη γραμμή του μετώπου: «Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη συμπαράσταση που έχουμε από τους Έλληνες. Νιώθουν τι δοκιμασία που περνάει ο λαός της Αρμενίας. Τεράστια είναι η κινητοποίηση όλων των Αρμενίων στην υφήλιο. Εκτός του ότι θέλουν να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν ξεκινούν μεγάλη εκστρατεία συμπαράστασης της χώρας τους και κυρίως προσπάθεια για να ενημερωθούν οι ηγέτες και οι παγκόσμιες κοινότητες για αυτό έγκλημα που γίνεται σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και στην Αθήνα θα κάνουμε την συγκέντρωση μας την Τετάρτη στις 17.00 για να στείλουμε πρώτα το μήνυμα ειρήνης και φυσικά συμπαράστασης στο λαό της Αρμενίας».

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Βομβαρδίστηκε η πρωτεύουσα – Νέες καταγγελίες για τους Σύρους μαχητές

Οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χθες, χτυπήθηκε το Στεπανακέρτ, η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, «υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές». Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το θάνατο άλλων 54 στρατιωτών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω αρμενικών στρατιωτικών απωλειών σε 158.

Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει “η διαδικασία απομάκρυνσης” προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων απεσταλμένων της Monde που τραυματίστηκαν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Η πρώτη κίνηση

Παράλληλα με τις μάχες, σήμερα έγινε η πρώτη κίνηση από τους εμπόλεμους που άνοιξε ένα παράθυρο για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995.» Η Ομάδα του Μινσκ στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, διαμεσολαβεί ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Καταγγέλλουν την Τουρκία

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τους Σύρους που μάχονται στο πλευρό των Αζέρων. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες : «Διαθέτουμε σήμερα σαφείς πληροφορίες που δείχνουν πως Σύροι μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων προωθήθηκαν μέσω του Γκαζίαντεπ προς το θέατρο των επιχειρήσεων του Άνω Καραμπάχ. Είναι ένα πολύ σοβαρό νέο, που αλλάζει το παιχνίδι.»

Ο Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία για την παρουσία των Σύρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είπε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Ερντογάν διότι «ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή».

Σε ανάλογο τόνο ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε συνέντευξή του στη Figaro, δήλωσε: «Η Αρμενία διαθέτει αποδείξεις ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.» «Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω- Καραμπάχ. Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση. Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης.»

Ο Πασινιάν τόνισε: «Η Άγκυρα προσέφερε στο Μπακού στρατιωτικά οχήματα, όπλα, καθώς και στρατιωτικούς συμβούλους. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία εκπαίδευσε και μετέφερε χιλιάδες μισθοφόρους και τρομοκράτες από περιοχές που ελέγχει στη βόρεια Συρία/ Αυτοί οι μισθοφόροι και οι τρομοκράτες μάχονται σήμερα κατά των Αρμενίων.

Δεν πτοείται ο Ερντογάν

Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται να πτοείται. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι: «Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη απελευθερώσει ένα τεράστιο εδαφικό κομμάτι. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του στο Καραμπάχ. Η Τουρκία υποστηρίζει το φιλικό και αδελφικό Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις