Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λήμνος Τουρκία: Προκλητική αντί-Navtex, ζητάει την αποστρατικοποίηση του νησιού
ΚΟΣΜΟΣ

Λήμνος Τουρκία: Προκλητική αντί-Navtex, ζητάει την αποστρατικοποίηση του νησιού

Λήμνος Τουρκία: Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε η Τουρκία.

Λήμνος Τουρκία: Την ώρα που ανακοινώθηκε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, η Αγκυρα δείχνει να μην κάνει βήμα πίσω από την τακτική των προκλήσεων. Η Τουρκία ανακοίνωσε αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της νήσου Λήμνου. Σύμφωνα με την τουρκική αντι-Navtex, η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά από αντίστοιχη ναυτική οδηγία για τη Χίο, παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Η νέα τουρκική Navtex

«TURNHOS N/W: 1185/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 22-09-2020 16:35)TURNHOS N/W : 1185/20 AEGEAN SEA LA12-210/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z SEP 20».

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Yeni Safak μετέδιδε ότι το Oruc Reis απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας, μετά από τις εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται εντός του κόλπου της Αττάλειας και τα πλοία που το συνόδευσαν παραμένουν στο λιμάνι.

Tην ίδια ώρα όμως, η Άγκυρα επιδίδεται σε έναν πόλεμο νεύρων, χρησιμοποιώντας ως όπλο της αυτή τη φορά το Oruc Reis. Σύμφωνα λοιπόν με τα τουρκικά ΜΜΕ, το τουρκικό πλοίο μετακινήθηκε από το λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται εξήλθε από το λιμάνι και άρχισε να κινείται νοτιοανατολικά με μεγάλη ταχύτητα, προτού τελικά επιστρέψει και σταματήσει ανοιχτά του λιμανιού. Σύμφωνα, δε, με την τουρκική Yeni Safak, το Oruc Reis έπλευσε προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντως, στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με το Marine Traffic, το πλοίο βρισκόταν στα ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.  Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την πορεία του πλοίου.

Δείτε ακόμη
Επίσημο: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας
Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής -Κρούσμα κορονοϊού σε υπάλληλο
«Χαστούκι των ΗΠΑ στην Ελλάδα» – “Δεν έχει νομική ισχύ ο Χάρτης της Σεβίλλης”
Ελβετική εφημερίδα: «Έλληνες, οι νέοι ήρωες της Ευρώπης»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις