Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – Ερντογάν: “Δεν θα ανεχθούμε καμία παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο”
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά – Ερντογάν: “Δεν θα ανεχθούμε καμία παρενόχληση στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πίσω από τις εντάσεις υπάρχουν χώρες οι οποίες δρουν με την αντίληψη ότι "ο νικητής τα παίρνει όλα".

Ελληνοτουρκικά – Ερντογάν: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα μέσω βίντεο στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Τουρκίας να βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης -όπως είπε- ενάντια στις επιθέσεις από τις δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ ενώ κατά τη διάρκεια των σχολίων του, ο Ερντογάν σχολίασε τις πρόσφατες εντάσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα. “Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε να λύσουμε τα ζητήματα στην περιοχή μέσω διαλόγου (με την Ελλάδα) σε δίκαιη βάση και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως πίσω από τις εντάσεις υπάρχουν χώρες οι οποίες δρουν με την αντίληψη ότι “ο νικητής τα παίρνει όλα”. “Τα μάταια βήματα για να εξαιρεθεί η χώρα μας δεν έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Δεν έχουμε σχεδιασμούς σε βάρος των νομίμων συμφερόντων κανενός, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, μήτε σε καμία άλλη περιοχή. Όμως, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων και στο γεγονός ότι αγνοούνται τα συμφέροντά μας”, είπε.

Φταίει η… Ελλάδα

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για την ύπαρξη των προβλημάτων στην περιοχή είναι τα μονομερή βήματα που παίρνουν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι από το 2003, με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. “Η Τουρκία ως χώρα είναι αναγκασμένη να σηκώσει μόνη της το βάρος οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αγνοώντας την χώρα μας, σε σχέση με τους φυσικούς πόρους στην περιοχή, δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με σοφία και συνείδηση, ούτε με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι ο ειλικρινής διάλογος βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και σε ακριβοδίκαιη βάση. “Προτείνουμε να πραγματοποιήσουμε μια περιφερειακή διάσκεψη, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των περιφερειακών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων”, κατέληξε ο Ερντογάν.

Navtex της “Λωζάνης” για την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Την ίδια στιγμή, νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε σήμερα η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά την Λήμνο, όπως μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ. Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι η υπ’ αριθμόν ελληνική LA12-210/20 navtex παραβιάζει την συνθήκη της Λωζάνης.

Να σημειωθεί πως η νέα τουρκική Navtex δημοσιεύεται λίγες ώρες μετά το πέρας της τριμερούς τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Δείτε ακόμη
Προκλητική αντί-Navtex της Τουρκίας: Ζητάει την αποστρατικοποίηση της Λήμνου
Επίσημο: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις